El Govern no pagarà el sou als funcionaris que van anar a la vaga

Martí deixa clar que “si no hi ha prestació de servei no hi ha salari” i per tant l’executiu descarta retornar la remuneració descomptada als funcionaris

El Govern no pagarà el sou als funcionaris que van anar a la vagaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern no retornarà el sou cor­responent als dos dies de vaga de funcionaris del 16 i 17 de març. Els treballadors de la Funció Pública que van secundar les aturades contra la reforma de l’Administració han vist descomptats de la nòmina dos jornals del salari mensual, és a dir uns 200 euros. És per això que la plataforma de sindicats de la Funció Pública ha decidit presentar una demanda contra la pèrdua de la remuneració adduint que tenen tot el dret a cobrar perquè el dret de vaga no està legislat. Tanmateix, l’executiu va deixar clar ahir que no farà marxa enrere.

Etiquetes:

El cap de Govern, Toni Martí, va manifestar en declaracions al Diari que “tota prestació de serveis mereix un salari, si no hi ha prestació no hi ha salari, i no pas aquí a Andorra solament, sinó arreu del món”. “Els sindicats poden demanar el que entenguin que han de demanar, però la posició que defensarà el Govern serà que si no hi ha prestació no hi ha salari”, va reiterar, insistint que descomptar del sou els dies de vaga “no és cap exclusivitat d’Andorra, sinó que està establerta a tot el món”. “Em sembla tan lògic que em sembla fins i tot fàcil de contestar aquesta pregunta”, va afegir.

No destituirà Descarrega

Martí també es va pronunciar sobre la petició de “destitució immediata” de la ministra de la Funció Pública que ha fet la plataforma sindical per “la negativa de diàleg” amb els col·lectius respecte a la llei de la Funció Pública. “Evidentment que no [accepta la petició], així de clar”, va sentenciar el cap de Govern, afirmant que hi manté “confiança absoluta”. “La ministra continuarà honorant el compromís que van contreure tant ella com Espot i Jover”, va destacar, i va subratllar l’esforç que ha fet el Govern per reformar les lleis dels cossos de l’Administració general.

“Una llei com la del cos de docents s’havia de fer ja l’any 2000, era una mancança. Ha hagut de venir el govern demòcrata per desplegar, i amb la màxima pedagogia, la llei del cos d’ensenyament i les de la policia, dels bombers i dels banders”, va exposar.

De la seva banda, la ministra Descarrega va assegurar que “en cap moment” ha sentit “qüestionada” la seva gestió al capdavant de la reforma de l’Administració perquè sempre hi ha hagut “unitat” al grup demòcrata i al Govern. A més, va manifestar que “no entenc l’argument dels funcionaris”, ja que segons va indicar el Govern “ha mantingut el diàleg en tot moment” a les múltiples reunions fetes. I va destacar que això seguirà sent així durant el tràmit parlamentari de la llei.

En aquest sentit, Descarrega va defensar que el projecte ha de seguir el seu recorregut i entrar al parlament i que durant el tràmit els sindicats podran vehicular les seves demandes a través dels grups parlamentaris, que podran presentar esmenes al text.

El líder de l’executiu va remarcar que el Govern “va accedir a seure amb els sindicats amb noves propostes” i que ha acceptat “moltes millores en el sentit que van demanar els sindicats”. A més, va recalcar que ja s’han compromès amb el grup demòcrata a introduir-los al projecte a través d’esmenes (extrem que la plataforma rebutja) i que els col·lectius estan cridats a “treballar conjuntament amb Govern els reglaments” de la norma. “El Govern podia optar per una altra solució però no, ens vam comprometre a això i les millores les farem mitjançant esmenes”, va relatar, afegint que “es va acceptar el que es podia acceptar” però no d’altres reivindicacions com reduir la jornada a les 35 hores setmanals.

Encara no està a tràmit

Amb tot, va reconèixer que el projecte encara no ha entrat a tràmit en espera de celebrar-se les reunions amb el sector educatiu per la llei del cos. Sobre aquest tema, Martí va assegurar que el ministre Jover negociarà la llei amb el sindicat i amb tots els claustres i va lloar que el ministre hagi volgut fer aquest “esforç voluntàriament”. “Esperarem que hi hagi aquestes primeres trobades amb els docents i en el seu moment ja s’entraran les lleis. La voluntat és entrar les dues tot i que la tramitació no té per què ser conjunta”, va argüir.

EL SAT AFIRMA QUE "NO PAGAR LA VAGA ÉS UN ACTE DE PREPOTÈNCIA INSTITUCIONAL"

El Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), que no forma part de l’administració, va manifestar ahir el seu suport als treballadors públics en vaga. El secretari general del SAT, Guillem Fornieles, va avalar la demanda perquè els funcionaris que han vist descomptat del salari els dies que van fer vaga el recuperin. “És obrir camí”, va dir, “perquè quedi constància de la manca de compromís i activitat per part dels governs” que no han regulat mai el dret de vaga. “Haver-ho fet abans. No pagar és un acte de prepotència institucional i ara s’haurà de veure quina interpretació fa el poder judicial i si donarà la victòria al poder polític o als treballadors”, va concloure. El president de la Pime, Marc Aleix, en canvi, va afirmar que “si no treballes no cobres”, i va apostar perquè hi hagi una sola llei laboral tant per als treballadors del sector públic com per als del privat.

tracking