accions a catalunya

El CDR dona per finalitzat el tall a l'N-260

Els manifestants han iniciat la protesta a les sis i mitja del matí i no ha durat més de tres hores

El CDR dona per finalitzada el tall a l'N-145

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Comitè en Defensa de la República (CDR) de l’Alt Urgell ha tallat la carretera N-260, des de les sis i mitja del matí, que dona accés al Principat per protestar contra la detenció del president cessat de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont. Segons fonts policials, al voltant de trenta persones han participat en la sentada. La concentració s'ha donat per finalitzada al voltant de les nou del matí, tot i que la protesta no ha afectat la circulació, ja que els mossos han fet desviaments del trànsit.

El CDR de l'Alt Urgell ha qualificat l'acte com "una nova demostració de l'empoderament del poble" i al seu compte de Twitter han alertat de la possibilitat de noves convocatòries. Aquesta ha estat la quarta vegada que bloquegen el pas als vehicles d’entrada i sortida del país, i en plena arribada de turistes per passar la Setmana Santa, després de les tres que ja es van produir a finals de l’any passat.

A través del compte de Twitter, el CDR de l’Alt Urgell va anunciar la convocatòria d’un esmorzar popular a la plaça Bisbes Prínceps on hi podia anar tot aquell que s’hi vulgués afegir. El missatge no feia referència explícitament a tallar la via, però segons ha pogut saber el Diari, la intenció era barrar el pas als vehicles per l’N-145, a l’altura de la Seu d’Urgell. El Servei Català del Trànsit, que és qui gestiona les peticions per interrompre la circulació, va explicar ahir que no tenia constància de cap demanda en aquest sentit, mentre que els mossos d’esquadra estaven assabentats d’una acció reivindicativa i que “intentarien evitar-ho”.

Abans que es confirmés la intenció de bloquejar el pas al trànsit, i preguntat per l’afectació que podria comportar, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va admetre que l’executiu veia “amb preocupació” l’amenaça de possibles talls per Setmana Santa. “És un moment àlgid”, va dir Cinca, que va recordar els bons auguris que hi ha de cara a aquests dies i l’oferta turística, “amb molta neu”. Cinca va afegir que es tracta d’una acció que no es produeix al territori i que s’havia de manifestar amb “molta prudència”.

A més, va dir que es posarien en contacte amb les autoritats espanyoles i els mossos d’esquadra per veure quins dispositius es posarien en marxa “per evitar al màxim que això sigui un perjudici per als qui volen arribar al Principat o l’Alt Urgell”. Cinca, que va demanar a tothom “que faci la seva feina per garantir que hi hagi fluïdesa en la comunicació entre dos estats veïns”, va dir que “no tindria cap mena de sentit que Andorra es veiés afectada per un conflicte que no té res a veure pròpiament amb la nostra realitat, és la seva situació”. D’altra banda, també va avançar que estarien “expectants” i alhora “molt respectuosos” amb les reivindicacions.

Aquesta setmana s’han produït nombrosos talls a diferents punts de la xarxa viària catalana com a l’A-2, a Soses; a l’AP-7, a Figueres; o a l’N-340, a Alcanar. Diumenge també es va produir una marxa lenta entre Oliana i Ponts que va provocar retencions a la C-14. A l’N-260 també s’hi han fet dues marxes lentes aquesta setmana, l’última de les quals ahir.

Reaccions al CDR d'Andorra

Preguntat per la creació recentment d’un CDR a Andorra i que això pugui provocar afectacions al Principat, Cinca es va limitar a dir que no disposa de prou informació per fer-ne cap valoració, i que “penso que dins de les normes de convivència i dels paràmetres de la llei, tot­hom ha de poder participar en les institucions o dels organismes que cregui convenients”.

QUARTA PROTESTA CONTRA LA SITUACIÓ POLÍTICA A CATALUNYA

El tall de dijous a l’N-145 serà el quart que es produeix per protestar contra la situació política que es viu a Catalunya. El primer va tenir lloc el 3 d’octubre, en el marc de la vaga general que va tenir lloc a Catalunya contra la repressió policial en el referèndum sobre la independència que havia tingut lloc dos dies abans. Durant unes deu hores, els vehicles no van poder entrar ni sortir del Principat pels talls a la carretera N-260 i N-145.

La segona interrupció, el 3 de novembre, només va durar una hora. Es va fer pels volts de les vuit del matí i es va allargar fins a poc més de les nou. Mentre va durar només van poder circular aquelles persones que ho feien per motius d’emergència mèdica. L’última vegada que es va bloquejar el pas al trànsit va ser el 8 de novembre per protestar contra l’empresonament de vuit consellers de la Generalitat, i es va allargar durant 24 hores. Tot i que estava previst que durés menys temps, els CDR van convocar una operació Frontera per barrar tots els accessos a Catalu-nya per carretera. Els talls van començar a les set del matí i es van aixecar en moments puntuals per permetre la circulació. Alguns conductors atrapats van mostrar la seva indignació, mentre que d’altres van fer ús de camins com el d’Anserall per evitar el tall i poder arribar a destinació. Els mossos d’esquadra obrien el pas per anar en direcció al Principat i després en direcció a Catalunya.

Aquest tall va ser molt polèmic pels perjudicis que va provocar i alguns afectats van presentar denúncies a la guàrdia civil contra els impulsors de les protestes i contra els mossos.

tracking