Pisos
L'AGIA considera “moderada” l'apujada del preu dels lloguers
L’AGIA sosté que a les parròquies centrals hi ha menys oferta, el que suposa que els arrendaments siguin més cars
Els agents immobiliaris consideren que la pujada dels preus de lloguer ha estat “moderada”. Les impressions del sector apunten que a les parròquies centrals hi ha menys pisos de lloguer i això comporta una pujada dels preus, en contrast amb la resta de nuclis. “Veiem que a la zona cèntrica d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany hi ha un dèficit en la cartera de pisos de lloguer”, va destacar al Diari el president del Col·legi de Gestors i Agents Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas. En aquest sentit, va assegurar que hi ha “pocs pisos de lloguer” i això suposa “una pressió a la pujada de preus”. Tot i això, Galobardas va insistir que aquesta és “una tendència moderada que no es veu a la resta de parròquies”.
Davant l’anunci per part del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, d’entrar el paquet de mesures per facilitar l’accés als pisos de lloguer per via d’urgència, Galobardas va indicar que “no conec amb profunditat el que es presentarà”. Tanmateix, va recordar que “vam fer saber al Govern el nostre posició i vam presentar una sèrie de mesures perquè es modifiqués la Llei d’arrendaments i la Llei del sòl. Advocàvem per una flexibilització dels contractes d’arrendament i això no s’ha recollit”, va lamentar Galobardas, que també va admetre “certa decepció”.
Una de les altres qüestions destacades és la negativa del Govern a la rebaixa del termini mínim de lloguer de cinc a dos anys, tot i que durant un temps la porta a aquest canvi havia estat oberta. Per a Galobardas aquests tipus d’arrendaments són “més inflacionistes” i “no recullen les necessitats del sector”. “Lamento que [l’executiu] s’hagi oblidat de flexibilitzar els contractes de lloguer”, va expressar.
Igualar la cessió entre comuns
Davant d’aquesta situació va demanar una llei “flexible”, també respecte a la cessió econòmica. Si bé Galobardas va donar la “benvinguda” al fraccionament o ajornament de la cessió, també va remarcar que “s’ha de reduir al mínim”, en una fixació del 5%. Actualment hi ha alguns comuns que han decidit una rebaixa d’aquestes característiques; és el cas de la Massana, Encamp i Ordino, tres parròquies que el 2016 van prendre aquesta mesura amb l’objectiu d’estimular el sector de la construcció. Però hi ha altres extrems, com ara Escaldes-Engordany, que té un 15%, el màxim permès per llei o la capital, en un punt mitjà, amb un 7,5%. Per al president de l’AGIA no és bo que hi hagi diferències entre els comuns a l’hora d’aplicar aquesta taxa, i per això va ressaltar la idea d’igualar-la entre parròquies.
Marxa dels temporers
Pel que fa a la marxa dels temporers, coincidint amb el final de la temporada de neu, Galobardas no preveu canvis als preus de lloguer. “En principi no creiem que tingui cap efecte perquè els immobles que ocupen estan a les zones altes”. Amb tot, va proposar un ajustament de la legislació al temps d’estada dels temporers. “Es podria lligar el contracte de lloguer amb el permís de residència i de treball. Si tens un permís de sis mesos, tenir un contracte de sis mesos”, va suggerir Galobardas.
Pisos buits
Sobre la novetat de l’executiu de gravar aquells immobles buits sense motiu, en el marc de les mesures que inclou la Llei Òmnibus, Galobardas va expressar la seva “preocupació” si aquesta taxa s’aplicarà en pisos que es troben en venda o s’estan reformant “perquè potser necessites uns mesos”, va constatar. En aquest escenari va demanar “concreció i que es reguli bé”.
A mitjà termini el màxim responsable del Col·legi d’Agents Immobiliaris pronostica “un empitjorament” dels lloguers. Així, hi pot haver “una pujada més forta amb una demanda creixent i una oferta que no augmenta al mateix ritme”.
UNA JUNTA DE CONTINUÏTAT
L’AGIA va celebrar dimecres una assemblea general ordinària en què es va aprovar la nova junta. Jordi Galobardas continuarà sent el president del col·legi, acompanyat del seu equip. El president reelegit va destacar que “donarem continuïtat al treball que fem”. Galobardas també va assumir una falta de dades sobre la situació dels pisos de lloguer al país. “És una carència que tenim”. Amb tot, va manifestar que “és necessari un estudi seriós sobre el tema”. En aquesta línia, el col·legi està elaborant un informe sobre el sector immobiliari. Està prevista la seva publicació al llarg d’aquest estiu.