comerç

Pantebre creu que la moratòria de 30 anys al tabac permetrà al sector reconvertir-se

El president de la Cambra diu que la resta ha de contribuir per reduir el seu pes dins l’economia

Pantebre creu que la moratòria de 30 anys al tabac permetrà al sector reconvertir-seARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, considera una “oportunitat” la solució que sembla que s’adoptarà en el marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea respecte al tabac per intentar reduir el pes que el sector té en l’economia andorrana. “Sembla, tot i que encara no tenim la seguretat que això acabarà sent així, que hi haurà aquesta moratòria de trenta anys”, va recordar Pantebre en declaracions al Diari, per afegir que “entenc que trenta anys és un període llarg de moratòria per reconvertir el sector i tot el que li penja”.

El president de la Cambra, que la setmana que ve deixarà el càr­rec que ocupa des del 2009, va recordar que encara avui una quarta part dels ingressos del pressupost de l’Estat provenen de les taxes del tabac. I és per això que va instar la resta de sectors de l’economia del Principat “a contribuir a poc a poc que aquest pes relatiu sigui menor”.

Per Pantebre, conscient que “avui en dia el del tabac encara és un sector fonamental en la recaptació d’ingressos per part de l’Estat”, aconseguir un període de moratòria de trenta anys és fonamental perquè “era important que això no tingués un tall i que tingués un període llarg per poder-se adaptar als nous estàndards mundials o com a mínim als estàndards que marca la Unió Europea”.

Pantebre, però, va indicar que a la Cambra de Comerç, en relació a l’acord d’associació i a la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies, “no només ens importava” el sector del tabac. “Ens importava molt que les franquícies, com a mínim, no disminuïssin i vam demanar que es poguessin augmentar”, va recordar. També, va afegir, “ens interessava molt que productes fora de la unió duanera, tal com l’enteníem fins ara, els productes industrials, poguessin entrar en aquesta unió duanera”. El president de la Cambra va recordar que “de fet de l’1 al 23 hi han pogut entrar i només és el capítol 24, el del tabac, el que tindrà un tractament específic”. Segons Pantebre, “hem aconseguit força mantenint el que teníem sense perdre plomes en la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies”.

Respecte a la globalitat de la negociació amb la Unió Europea, va indicar que a la Cambra “som partidaris d’intentar signar el millor acord d’associació possible perquè representarà un canvi substancial en l’economia andor­rana”. Pantebre va recordar que només s’ha estabilitzat el text institucional i la lliure circulació de mercaderies, i que encara falta la negociació de la lliure circulació de serveis, de persones i de capitals. “Encara falta molta negociació i ara per ara és molt d’hora per fer una valoració d’aquest acord d’associació”, va indicar, per explicar que “no hem tingut més elements que els que hem viscut una mica en primera persona a l’hora de negociar la lliure circulació de mercaderies “.

Per últim, va assenyalar que el ministeri d’Exteriors “ens va informant de com s’està desenvolupant tot això, però ens informa de tant en tant”. Va acabar indicant que “no seguim el dia a dia de les negociacions perquè ja se’ns va informar des d’un principi que no seria així”.

tracking