seguretat social

La CASS insta a fer una nova caixa de cotització

Es faria un organisme públic on assalariats i treballadors per compte propi fessin aportacions voluntàries cada mes per tenir millor pensió

La CASS insta a fer una nova caixa de cotitzacióFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha proposat al Govern la creació d’una segona caixa de cotització perquè els assalariats i treballadors per compte propi que vulguin puguin fer una aportació complementària que els garanteixi una pensió més alta. Aquesta caixa seguiria el model de Mònaco o Liechtenstein, on existeix per garantir un nivell de pensió mínim. La segona caixa de cotitzants seria pública i comptaria amb un rendiment similar al que oferirà la Seguretat Social en la compra de punts habitual. El projecte es troba tan sols dibuixat, però no concretat. Encara calen establir paràmetres importants com ara quin seria el percentatge del sou que seria el mínim que s’hagués d’aportar en la cotització voluntària o quines serien les diferències respecte al fons de reserva actual.

La CASS havia estat estudiant si la proposta comportaria demanar una caixa pública o privada i finalment es va optar per la primera opció. El fet que sigui pública significarà que el coeficient establert per al retorn del capital invertit se situï prop del 17. Això significa que en 17 anys després de l’inici de la jubilació ja s’hauran recuperat tots els diners aportats. En el cas d’un model privat el coeficient és de 25, avui en dia, i per tant hi ha una pensió mensual més baixa ja que es tarden 25 anys a recuperar tot el que s’hi ha aportat.

El model d’assegurança complementària, existent en d’altres microestats, és la fórmula que ha permès que països com Mònaco i Liechtenstein tinguin un nivell de pensions, en general, més alt que d’altres països. Cal tenir clar que en tractar-se d’una retenció del salari voluntària correria a càrrec de cada treballador i la patronal no faria ingressos. A efectes pràctics, segons les fonts consultades, seria com un pla de pensions amb un banc o amb una asseguradora, però creat i gestionat per l’Estat. En comptes de fer el pagament d’una prima mensual com en els plans privats es faria la retenció d’un percentatge del salari a decidir per l’interessat. El fet de ser públic donaria als que hi participin la garantia de l’Estat respecte als fons.

Pla de reformes

La instauració d’una segona cotització es troba dins del paquet de mesures que el consell d’administració de la CASS presentarà al Govern per a la reforma del sistema de pensions. La resta de propostes, avançades ja pel Diari, serien situar l’edat de jubilació als 67 anys, augmentar en sis punts les cotitzacions, limitar les pensions més altes (a partir de 2.000 o 2.500 euros mensuals), limitar la revalorització total de l’índex de preus al consum només a les pensions més baixes o crear una taxa específica que gravi el tabac i l’alcohol perquè els ingressos obtinguts es destinin al fons de reserves. El pla presentat per la parapública preveu que amb un horitzó de dotze anys totes les mesures haurien d’estar implementades. El Govern serà, però, qui tingui l’última paraula respecte a quines de les mesures tiren endavant.

EL DÈFICIT SANITARI DEL 2017 BAIXA I SE SITUA EN 31,2 MILIONS

La Caixa Andorrana de Seguretat Social va sumar un dèficit de 31,2 milions l’any passat per la diferència entre els 118,5 milions ingressats a la branca general i els 149,3 milions abonats en prestacions sanitàries, segons ha informat la parapública en un comunicat després de l’aprovació dels estats financers i la liquidació de comptes del 2017. Els números negatius s’han reduït respecte a la previsió inicial gràcies als esforços de gestió en el control de la despesa.

Els ingressos de la branca general registren un augment de l’11,3% de les cotitzacions d’assalariats i comptes propis fins als 110,3 milions. La millora es produeix pel creixement del nombre d’assegurats per empreses, que arribava a 42.509 persones el desembre passat, un 3,3% més que al tancament del 2016, i també puja la xifra de cotitzants per compte propi, amb una alça del 6,5% per a un total de 6.236 autònoms afiliats a la CASS. Les despeses generades per prestacions es van situar l’any passat en 91,1 milions, amb un increment del 4%, a les quals s’han de sumar les corresponents a baixes, pensions d’invalidesa i pensions d’orfenesa, que s’enfilen a 58,2 milions, un 2,3% més que el 2016.

En el cas de la branca de jubilació el balanç de l’any passat revela que el fons de vellesa va acumular 48,4 milions més, ja que es van ingressar 136 milions per les cotitzacions i la transferència de Govern per les pensions no contributives i les despeses generades van ser de 87,6 milions i es van abonar 87,6 milions en concepte de prestacions, 82,9 milions dels quals corresponents a pensions contributives. El nombre de pensionistes al tancament de l’any era de 12.200 persones, de les quals 10.575 són jubilades, hi ha 7 capitals de jubilació i 2.979 pensions de viduïtat. El consell d’administració de la parapública va aprovar el 27 de març passat el tancament dels comptes relatius al 2017.

tracking