Roben en caixers automàtics de vàries entitats bancàries
La manipulació de la ranura per on surten els diners permetia als lladres endur-se els bitllets
Les festes de Setmana Santa van deixar com a balanç robatoris a diferents caixers automàtics, tot i que encara no es pot determinar l’abast de l’actuació delictiva. Ni el nombre de cops, ni el de delinqüents, ni quina és la xifra furtada. Els caixers atacats es trobaven a l’exterior d’oficines, i en principi, segons les fonts consultades, més d’una entitat se’n veuria afectada. L’operativa es basava en la manipulació de les ranures per on surten els diners. La policia, segons les mateixes fonts, analitza una teoria per a la consecució del botí. Es tractaria de bloquejar el sistema de sortida dels diners per impedir que quan un client tragués amb targeta pugués disposar dels diners. Posteriorment s’agafarien alguns d’aquests bitllets que no havien arribat a sortir. Aquest mètode és només una hipòtesi, perquè s’està estudiant com es va intervenir el mecanisme d’extracció per establir definitivament el sistema.
La falta de concreció final del modus operandi fa molt difícil establir quina és la quantitat de diners que es van endur dels diferents caixers. Cal comptabilitzar tots els bitllets que es van donar, i són molts tenint en compte la presència dels turistes, i després comparar-ho amb el romanent al caixer. El fet que segurament el lladre o lladres no es va poder endur tots els bitllets de cada operació fa encara més difícil el comptatge. Les càmeres dels caixers afectats haurien gravat, segons altres fonts, tan sols una persona que manipulava els aparells. L’individu es va cobrir la cara amb una caputxa i actuava amb el cap cot per no poder ser identificat. Tot i aquestes precaucions, les càmeres de seguretat dels bancs i dels establiments propers on es van cometre els furts són el millor camí per a la identificació de l’autor o autors. El fet que estigués amb la caputxa posada en el moment de fer el furt no treu que és molt possible que alguna altra càmera el captés abans o després d’haver manipulat el caixer o d’haver-se endut els diners.
Segurament forans
La policia no té suficient informació per descartar totalment que hagi estat un cop comès per gent del país, però tots els indicis apunten que es tractaria d’un individu o grup de fora que hauria aprofitat l’aglomeració de Setmana Santa per cometre els atacs. Aquesta possibilitat fa que sigui molt complicat que encara que se’ls identifiqui es pugui arribar a una captura. Quan els avisos dels furts amb força es van comunicar a la policia, l’autor o autors molt possiblement ja estaven fora del país.
La teoria més plausible, segons fonts properes al cas, és que es tracti d’un cop estacional i que no tingui continuïtat. La policia, tot i la dificultat d’una captura, espera que una identificació sigui clau per permetre enviar les dades a les policies veïnes per intentar la captura o per tenir la fitxa en espera d’un possible retorn en el futur. El modus operandi és determinant per poder associar-ho amb alguna banda coneguda internacionalment.