Sanitat
Carles Jordana veu “obvi” que caldrà apujar les cotitzacions a la CASS
El conseller de DA també planteja l’opció de revaloritzar els punts de la CASS a la baixa
El conseller general de DA Carles Jordana veu “obvi” que caldrà apujar les cotitzacions i allargar l’edat de jubilació a curt termini per pal·liar la situació del sistema de pensions, que segons ha alertat la CASS veuria esgotat el fons de reserves en un termini de deu anys. El parlamentari va afirmar que “tots estem d’acord amb el diagnòstic” de la parapública i en aquest sentit va assenyalar que “en el futur s’hauran de tornar a apujar les cotitzacions”, perquè “el que no podem fer és cotitzar poc i tenir molt”. Per altra banda, apunta que “hi ha coses que no es poden discutir com és el que implica l’allargament de l’esperança de vida, que cada vegada els pensionistes viuen més”.
Jordana va explicar en declaracions al Diari que el pla de mesures que els responsables de la CASS han posat sobre la taula s’hauran de valorar. De moment, va dir, “no hi ha hagut cap debat, però la CASS ens avisa” d’un problema que “s’arrossega des de l’inici i que ha anat passant de govern a govern”. Una de les mesures de més envergadura que ha proposat l’entitat és la nova caixa de cotització voluntària per a aquells que vulguin una pensió més alta. Sobre aquesta qüestió, Jordana va indicar que “s’ha de valorar” perquè “són idees que fan enriquir el discurs polític”, i va afegir que perquè hi hagi un efecte real que repercuteixi en la millora de la viabilitat del sistema de pensions s’hauran de tirar endavant diverses accions. “Tot sumat fa un conjunt”, va remarcar.
Pel que fa al suggeriment de crear una taxa que gravi l’alcohol i el tabac, va dir que “tot el que és tòxic no és normal que no recapti” perquè desenvolupa patologies que generen una despesa sanitària.
Allargar el retorn
Jordana va recalcar la necessitat d’allargar el coeficient de retorn, és a dir, els anys que es triga després de jubilar-se a recuperar tot allò cotitzat. Ara es tarda uns 9,6 anys, una xifra que considera “baixa” i que la caixa de cotització voluntària que proposa la CASS aspira que arribi als 17. El conseller va argumentar que “una manera és revaloritzar els punts a la baixa”.
Un conjunt de mesures que va dir que “s’hauran d’encarar i implementar”, ja que “el sistema de pensions a Andorra és molt generós; costa d’entendre però ho és”. “Encara que hagis cotitzat poc i poc temps hi ha un retorn a llarg termini des de l’edat que et jubiles fins que et mors”, va exposar, recordant que si el salari és baix es compensa amb les pensions contributives i, a més, “allà on no arriba el sistema de la CASS arriben les ajudes, que estan funcionant molt bé”. El parlamentari va defensar que el problema no s’ha evitat, sinó que s’ha actuat apujant dos punts les cotitzacions, fet que va admetre que “és una tireta” i que “s’ha de ser més valent”.
“Som conscients que s’ha de continuar apujant, no hi ha secret”, va sentenciar el polític demòcrata, però va matisar que “el que no podem fer és collar els treballadors i fer unes reformes d’envergadura que tenen conseqüències a la butxaca”. En aquest context, va apostar per “fer una pujada gradual” de les cotitzacions cada cinc, deu o quinze anys, “tocar el coeficient de retorn” i allargar l’edat de jubilació.
NO S'HA ACTUAT TARD AL SAAS AMB LES IRREGULARITATS
Jordana sosté que no s’ha actuat tard a l’hora de combatre les irregularitats detectades en la gestió del SAAS. El parlamentari va fer paleses les dificultats de detectar les disfuncions en l’àmbit sanitari perquè “la finalitat no es discuteix” i per tant “es fa difícil veure que no s’ha respectat el procediment legal”, de manera que les irregularitats “es detecten a posteriori”. Jordana va afirmar que “no hi veig una voluntat deliberada” de no seguir el procediment legal, però va subratllar que l’important és que el cas està en mans de la justícia i que serà aquesta qui haurà de determinar si hi ha hagut actuacions delictives. Sobre el fet que el Govern actués després de les denúncies del PS, Jordana va replicar que els socialdemòcrates “tenen mala memòria perquè quan van governar no van fer res i hi ha moltes coses al SAAS que es remunten a quan ells governaven”. “Qui hagi sigut el primer, per hores, a sortir a la palestra a denunciar-ho és igual”, va etzibar.