Política
L'oposició critica Govern per la reducció d'inversions per quadrar els comptes
Els partits creuen que el superàvit del 2017 també es deu als dividends d’Andorra Telecom
L’oposició es mostra escèptica davant del tancament de comptes de l’exercici 2017 per part de Govern. Els diferents grups parlamentaris consideren que l’executiu va aconseguir tancar amb un superàvit de nou milions d’euros gràcies, per exemple, a la reducció en inversions i als ingressos pels dividends d’Andorra Telecom i FEDA.
El conseller general independent de la Massana Carles Naudi retreu que es van liquidar menys diners (21 milions d’euros) per invertir en infraestructures i que no es van tenir en compte les transferències als comuns. “Tant de bo fos cert al cent per cent, però s’ha invertit la meitat del previst”, lamenta Naudi, que recorda que aquest tipus d’estructures “són necessàries perquè generen economia i són inversions estratègiques i productives”. “Es fa superàvit, sí, però s’han gastat 21 milions d’euros menys del que es va aprovar al Consell General”, afirma el conseller general de la Massana.
Aquesta visió també la comparteix el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, que assegura que “no es realitza tota la inversió”. El conseller progressista, de fet, titlla de “mínims” els esmerços que va fer el Govern i apunta que el superàvit en part es deu “a les aportacions d’Andorra Telecom i FEDA” i al fet que els tipus d’interès estiguin baixos.
Per la seva banda, el conseller general del grup parlamentari liberal Ferran Costa denuncia que la liquidació del 2017 “amaga altres indicadors greus”, com ara que la despesa del funcionament del Govern va pujar un 5%. Costa tampoc entén que s’ingressi més per IRPF (29 milions d’euros) que per l’impost de societats (26 milions d’euros). “Que ens expliquin la política econòmica que hi ha”, diu Costa, que també lamenta que el ministre de Finances, Jordi Cinca, presentés una comparació sobre el dèficit acumulat entre els anys 2006 i 2011 i els anys posteriors, a partir de l’arribada de DA al poder.
En el primer període (amb governs d’Albert Pintat i de Jaume Bartumeu), Cinca va remarcar que el dèficit va ser de 500 milions, mentre que durant el mandat dels taronja (del 2012 al 2017) va ser de 58 milions. Costa recorda que des que governa DA s’han desplegat impostos indirectes i directes que “no existien” i que, segons els seus càlculs, han aportat a les arques públiques 800 milions d’euros. “Si no els haguessin tingut [els nous impostos], el dèficit seria de 800 milions”, assevera Costa.
La consellera independent Sílvia Bonet creu que els números “s’emmascaren” amb els ingressos d’Andorra Telecom i FEDA. “Hauria estat bé que hagués sortit un superàvit de zero perquè hauria demostrat que el propi país es pot permetre la manera amb la qual està funcionant”, diu Bonet, que alerta que “dependre sempre d’aquests diners és una mica perillós”.
D’altra banda, el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, explica que no analitzaran el tancament de l’exercici de l’any passat, ja que el Govern encara no ha presentat els números als consellers. López critica que el Govern “incompleixi” la llei pel que fa al tancament dels comptes, ja que s’hauria d’haver fet abans del 31 de març. “Parlar sense haver vist el tancament es fa precipitat”, va afirmar López.
Qui sí fa una valoració positiva del tancament de comptes del 2017 és DA. El conseller general Marc Ballestà considera que els números “demostren la continuïtat de Govern de DA a l’hora de mantenir unes finances públiques sanejades”. Ballestà admet que les inversions “són una mica inferiors” a les pressupostades “però que això també depèn molt de com va el desenvolupament de projectes que tiren endavant i de les licitacions”.