Ciències
Andorra esdevé seu de proves per analitzar els efectes de l'altitud entre els esportistes
Una trentena d’esportistes francesos i catalans participen en un projecte per estudiar quins efectes té la falta d’oxigen a causa de l’altitud. L’Hotel Pic Maià i el Laboratori Europeu de Rendiment i Salut en Alçada han organitzat un projecte per estudiar la hipòxia en l’exercici físic. Per això, els esportistes que han crescut al nivell del mar són sotmesos a les mateixes avaluacions i exigències a 2.500 metres d’altitud durant quinze dies. Aquest projecte mèdic i esportiu s’emmarca dins de l’àmbit de la recerca realitzat per la Universitat de Perpinyà, que compta amb equips col·laboradors de diverses institucions dels dos costats dels Pirineus i amb la col·laboració pública i privada d’Andorra.
Els mètodes que es fan servir per tal d’analitzar els efectes de la hipòxia són, entre altres: mesurar la saturació d’hemoglobina, i la despesa cardíaca, també l’oxigenació muscular i la cerebral. A banda, s’empra un sistema d’investigació a nivell psíquic i psicològic per analitzar la dinàmica de l’esport durant l’aclimatació a l’alta muntanya.