Sector turístic

Les pistes tanquen la temporada d'hivern amb més esquiadors

Pal-Arinsal ven 533.626 forfets i veu incrementat en un 6,2% el nombre d’esquiadors

Les pistes tanquen la temporada d'hivern amb més esquiadorsJ.L.S.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les estacions d’esquí de Grandvalira i Vallnord Pal-Arinsal van tancar ahir una temporada de neu que consideren positiva malgrat els caps de setmana de mal temps. Els esquiadors van poder acomiadar part dels sectors del Principat, a excepció d’Arcalís, que mantindrà obertes les seves pistes fins al 30 d’abril. “Hem tingut una temporada complexa a nivell meteorològic, amb caps de setmana de mal temps, però l’ocupació ha augmentat”, va destacar el director de Pal-Arinsal, Josep Marticella. L’estació massanenca tanca la temporada 2017-2018 amb 533.626 forfets venuts els 129 dies esquiables, el que suposa un 6,2% més d’esquiadors respecte a l’any anterior. Marticella va fer un balanç positiu de la temporada, de la qual va destacar una millora dels pronòstics. “Hem superat aquest objectiu del 2% de millora d’ocupació”, va ressaltar. I és que per cinquè any consecutiu aquesta estació ha registrat beneficis.

Aquests bons resultats van acompanyats del pla estratègic dels equipaments, que segons Marticella ja ha donat “fruits”. En aquest sentit, va destacar la inversió de 2.400.000 milions per part del comú de la Massana en millores a indrets com el coll de la Botella o el pla de la Cot. “Això permet que l’any que ve activem el segon any de pla estratègic”, va anunciar, que inclou una inversió de més de cinc milions. Segons va detallar, amb part d’aquests diners es farà “la innivació del sector d’Arinsal”, amb una bassa de 24.000 metres cúbics, o millores a la pista del Gall de Pal.

En espera de les dades de Grandvalira, el director general d’Ensisa, David Hidalgo, va destacar que “en la línia dels últims anys és una temporada positiva”, amb “unes ocupacions interessants” i “més de vuit metres de neu acumulada”. Tot i admetre que “la meteorologia no ha acompanyat del tot”, el director de l’empresa explotadora de Soldeu va destacar que “és la tercera temporada que el client internacional segueix en una clara ascendència i es va consolidant”, va constatar. Hidalgo va destacar que Soldeu atrau, sobretot, esquiadors anglesos, russos, portuguesos i escandinaus.

El final de temporada de pistes també suposa un canvi de dinàmica per als hotels del país. El president de la Unió Hotelera, Manel Ara, va explicar que les xifres d’ocupació “han estat molt altes durant la Setmana Santa” gràcies a la neu, però va assegurar, precisament, que l’impacte no és comparable amb el de l’any passat per l’efecte del calendari. Ara va destacar que “d’una banda durant la Setmana Santa els preus són més alts perquè encara hi ha un client que busca neu, però per l’altra es fa més curta la temporada baixa i llavors els mesos d’abril, maig i meitat de juny són més complicats”.

REPORTATGE

Últim dia, via lliure!

Les persones que s’acostaven a comprar bitllets per pujar al telecadira que duia fins a les pistes de Pal s’emportaven una bona sorpresa. Últim dia amb forfet gratuït. El Hans i el Pol, dos joves del Maresme, no van desaprofitar l’oportunitat i poc abans de les onze del matí ja s’hi dirigien. “Hem vingut per l’oferta”, comentaven mentre el telecabina s’enfilava cap amunt. Tot i el cel ennuvolat tenien la intenció d’esprémer al màxim l’últim dia d’esquí. “Si es pot esquiar, aguantarem”, va dir el Pol. Una vegada a dalt, una munió de gent esperava els corredors de la Tri-Blanc que transcorria per les pistes massanenques. Més de no-ranta participants prenien part en aquesta competició. Arribaven, aparcaven la bici i es posaven els esquís per continuar amb la prova.

No obstant això, a Pal s’hi respirava un ambient molt familiar, de final de temporada. És el cas d’esquiadors com el Miquel, d’Alzira, que havia vingut expressament a passar el cap de setmana per dir adeu a la temporada. Preguntat sobre l’estat de la neu, va comentar que estava “pastosa” perquè havia plogut. El temps no ha sigut un bon company de viatge al llarg de molts caps de setmana aquest any. Tot i això, va baixar totes les pistes que va poder. Mentrestant, a l’espai de píc-nic, a recer, una família tarragonina feia un pica-pica. “Hem vingut a veure com estava la neu però avui no esquiarem”, van explicar.

A fora, més enllà de la Tri-Blanc i els esquiadors també hi havia espais per comprar menjar i refrigeris. El Martín, venedor de creps, s’havia estat tota la temporada a Pal. Va confirmar la tònica d’aquest any: “molts dies el temps no ha acompanyat gaire, però la temporada ha anat bé”. De fons també es podia escoltar un speaker que esperonava els corredors que ja finalitzaven l’aventura.

tracking