nova llei del cos d'educaciÓ
Govern avalua la jubilació abans dels 65 per als mestres
Els nous educadors passaran a tenir l’estatus de treballadors públics en lloc de funcionaris, tot i que seguiran mantenint els mateixos drets
El ministeri d’Educació està estudiant oferir la jubilació anticipada als treballadors de l’educació pública. Així ho va assegurar ahir el titular del departament, Eric Jover, en una trobada amb els mitjans de comunicació en què va presentar el contingut de la futura llei del cos docent. Jover va explicar que la voluntat del ministeri és dotar “de cert benefici els professionals de l’educació pública” i reconèixer les especificitats del cos. Per fer-ho, al ministeri d’Educació es veu amb bons ulls permetre als docents jubilar-se abans. El ministre va posar en relleu que, davant les peticions “lícites” per l’avançament de l’edat de la jubilació del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) i de les taules sectorials que treballen en la llei, la idea del seu departament és fixar l’edat del retir als 65 anys i oferir a tothom que ho vulgui la possibilitat, voluntària, d’acollir-se a una jubilació anticipada, que se situaria entre els 62 i els 63 anys, tal com succeeix a països de l’entorn del Principat, com ara França o Espanya.
No obstant això, Eric Jover va reconèixer que encara no s’ha concretat l’edat ni les condicions econòmiques, com ara possibles penalitzacions, per als educadors que hipotèticament optin per aquesta fórmula. Amb tot, el ministre d’Educació va destacar que la inclusió de la proposta a la nova llei dependrà directament dels resultats de l’estudi que està examinant la seva viabilitat econòmica i del qual es coneixeran les conclusions els pròxims dies. “Hem de buscar el compromís amb la sostenibilitat econòmica”, va remarcar. A hores d’ara, però, Jover va afirmar que “els elements que tenim ens fan ser optimistes”.
Treballadors públics
D’altra banda, el ministre d’Educació va explicar que tots els docents en qualitat d’agents de l’Administració i aquells que entrin nous al cos passaran a denominar-se treballadors públics en lloc de funcionaris. Així, només mantindrien el càrrec de funcionaris aquells que ja el tenen en l’actualitat, un estatus que Govern vol reservar per a les professions en què ser andorrà sigui un requisit. D’aquesta manera, es pretén acabar amb la figura dels funcionaris i convertir tot el personal en treballador públic. Tanmateix, Jover va puntualitzar que es tracta únicament d’un canvi de nom i que, a través d’esmenes parlamentàries, “es garantirà que els drets dels treballadors públics i els funcionaris siguin els mateixos”, com ara la seguretat laboral o la retribució econòmica. La nova llei, a més, reconeixerà automàticament tots els educadors com a agents de l’autoritat amb l’objectiu de dotar-los de més garanties en cas de conflicte judicial.
Quant a la mobilitat dels docents, Jover va afirmar que es garantirà que els professionals estiguin un mínim de quatre anys treballant al mateix centre. Així, s’acabarà amb la mobilitat dels professors “en funció de la necessitat” de personal dels diferents centres d’estudi del país. Tot i això, el ministre d’Educació va matisar que hi haurà algunes excepcions en la llei per justificar el canvi de lloc de treball, com és el cas del tancament d’una aula.
Vacances d’estiu
Pel que fa a les vacances del cos docent, Jover va afirmar que han “d’estar ajustades al calendari escolar” i va dir que des del ministeri “no es vol fer cap revolució” en aquest sentit. D’aquesta manera, davant el neguit del SEP, va afirmar que en cap cas la voluntat de és reduir les festes dels professionals de l’educació. En aquest sentit, Jover va afirmar que està previst que la llei fixi les vacances d’estiu dels docents amb una fórmula que encara s’ha d’acabar d’estudiar, tot i que sí que s’ha determinat que es definirà “explícitament” l’agost com a mes de vacances i que es podrien arribar als 45 dies de festa, tal com succeeix al País Basc. “La llei no està tancada, perquè encara hem d’acabar d’escoltar els neguits dels professionals del cos docent”, va assenyalar.
Retribució i eventuals
En relació a la retribució, el ministre va explicar que se seguirà allò que ja fixa la llei de la Funció Pública. Així, el complement d’antiguitat es percebrà quinquennalment i no cada tres anys com succeeix actualment. A més, els treballadors hauran de superar una avaluació cada dos anys per tal de poder obtenir una prima corresponent al 25% del seu salari. Una xifra que creixerà al 50% en el cas dels que ja no tenen possibilitat d’ascendir més i en el personal col·laborador, que ocupa la franja més baixa en l’escala salarial.
Finalment, Jover va apuntar que la llei serà “més laxa” quant a la compatibilitat dels eventuals. D’aquesta manera, s’obre la porta perquè els eventuals de curta durada puguin tenir una altra feina, si bé encara s’ha de definir el criteri per determinar la durada. A més, la normativa inclourà l’obligació legal de disposar de bosses d’interins perquè el procés de selecció sigui més transparent.