política
Sílvia Bonet proposa eliminar l'acomiadament no causal
La parlamentària vol que només sigui aplicable en cas de contracte temporal
La consellera independent Sílvia Bonet proposa eliminar la modalitat d’acomiadament no causal perquè considera que el comiat per causes objectives ja permet fer fora un treballador per ineptitud, manca d’adaptació o dificultats econòmiques de l’empresa. Un apartat de les 97 esmenes que Bonet ha presentat al projecte de llei del codi de relacions laborals contempla que l’acomiadament no causal no es pugui aplicar als treballadors indefinits i que quedi limitat només als empleats amb contracte temporal.
Bonet considera que d’aquesta manera es dona resposta a les recomanacions en matèria de drets laborals dels organismes internacionals. La llei plantejada per DA “no dona resposta a mancances històriques com és l’acomiadament lliure”, va afirmar ahir en roda de premsa, afegint que “ens havien dit que ho havíem de limitar i per això he presentat aquesta esmena per limitar-ho molt”.
Pel que fa a la indemnització per comiat injustificat, demana que no es retalli. El text promogut pels demòcrates estableix que la compensació, ara fixada en 45 dies per any treballat, passi a ser només un 25% més alta que la indemnització per comiat no causal, de 25 dies. A banda, crea la modalitat de l’acomiadament improcedent perquè “si no es compleixen els requisits l’acomiadament sigui declarat nul i es readmeti el treballador o se li pagui la indemnització corresponent”. En cas que l’empleat decideixi plegar, Bonet planteja que la carta es presenti també a inspecció de treball perquè analitzi si hi ha hagut “accions sancionables per part de l’empresa”.
Les esmenes de la parlamentària també incideixen en la igualtat salarial i per tant inclouen mesures contra la bretxa salarial i la discriminació. El mateix pel que fa a garantir la conciliació de la vida familiar i laboral. En aquest sentit, apunta que el descans setmanal hauria de ser de dos dies i de dotze hores entre jornades (el projecte ho baixa a onze). Respecte a les excedències, inclou el model de reserva de plaça pels treballadors del privat que vulguin adquirir responsabilitats públiques.
A més, fixa un límit d’hores als càrrecs directius perquè tothom hi pugui accedir i es pugui compaginar amb les obligacions familiars. Així mateix, redueix el nombre de contractes però en crea un per permetre el treball a distància. Les propostes de Bonet també recullen la reivindicació dels sindicats d’implantar la tretzena paga al sector privat.
Pel que fa al preu de l’hora, Bonet sosté que les hores nocturnes i les dels diumenges s’haurien de pagar més i respecte a les vacances proposa canviar els 30 dies naturals per 22 laborables. Finalment, situa el mínim de treballadors que ha de tenir una empresa per haver de disposar de delegats sindicals en els sis i no en els onze atès que el 90% de les empreses tenen menys de deu empleats.
Darrera legislatura
Bonet va indicar ahir a preguntes dels periodistes que no es tornarà a presentar a les eleccions i que per tant aquesta serà la seva darrera legislatura.