conflicte a catalunya

El CDR afirma que vol “generar una reflexió” sobre la causa catalana

Una trentena de persones es concentren davant l’ambaixada espanyola contra les detencions d’activistes a Catalunya

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una trentena de persones es van mobilitzar ahir al vespre davant l’ambaixada espanyola de la capital per protestar contra les detencions de membres del Comitè de Defensa de la República (CDR). L’operatiu policial, coordinat per l’Audiència Nacional, va comportar l’arrest, al matí, d’una veïna de Viladecans per part de la guàrdia civil, acusada dels delictes de rebel·lió i terrorisme per pertànyer a aquesta organització. Posteriorment va ser traslladada a Madrid. La policia espanyola també va registrar el domicili d’un home de Viladecans, absent en el moment de l’escorcoll, i l’operatiu encara es manté obert. A més, els mossos d’esquadra van detenir sis membres del CDR acusats de desobediència, desordres públics i atemptat contra l’autoritat, per la concentració davant del Parlament de Catalunya el passat 30 de gener i després de declarar van ser posats en llibertat amb càrrecs.

La resposta es va traduir en mobilitzacions a les poblacions catalanes convocades pel CDR respectius a través de les xarxes socials. Al Principat, la concentració es va iniciar pocs minuts després de les vuit del vespre amb un cordó policial que blindava les portes de l’ambaixada espanyola. Això va fer que els manifestants s’agrupessin a l’altra vorera del carrer Prat de la Creu. “Mostrem el nostre rebuig perquè les detencions han sigut polítiques, per les nostres idees”, va destacar Jordi Manyes, un dels concentrats a la capital. Segons va indicar, l’objectiu dels CDR és “donar a conèixer la nostra lluita i conscienciar la població que estem defensant uns drets i uns valors democràtics sota la llibertat d’expressió. Les nostres accions són pacífiques i volem demostrar que el llaç groc té una història i enviem el missatge que som gent pacífica”, va insistir Manyes.

Antònia Escoda, una de les manifestants, va criticar la detenció d’activistes sota l’acusació de ter­rorisme, que va considerar “un relat inventat”. Per la seva banda, un dels concentrats que van desafiar la pluja, Olau Vidal, va admetre que “els interessos d’Andorra estan per sobre d’un moviment polític tan potent com ho és aquest”. “Ara mateix és molt arriscat per al país posicionar-se. Per una banda em sap greu, però per l’altra ho puc arribar a entendre”, va destacar. Durant la concentració, on també es van cridar consignes demanant la llibertat dels presos, una manifestant va intentar sobrepassar el cordó policial, sense èxit, per arribar a les portes de l’ambaixada. El d’ahir va ser la primera protesta del CDR al país. Anteriorment s’havien penjat llaços grocs a diferents indrets el territori.

Manifest fundacional

El CDR d’Andorra va convocar aquest acte de suport a través del seu compte de Twitter, on també va penjar el manifest fundacional de l’organització. En l’escrit es defineix com “una eina pacífica de lluita social i política” que neix amb l’objectiu de “generar una reflexió sobre la causa catalana a Andorra”. En el manifest, el CDR denuncia l’actual situació de “persecució política” a Catalunya i critica “el silenci còmplice d’actors polítics, tant espanyols com internacionals”. El CDR d’Andorra clou el manifest mostrant la seva “solidaritat amb els presos polítics” i donant suport a la defensa dels drets del poble català.

CONCENTRACIONS A LES PRINCIPALS POBLACIONS CATALANES

Milers de persones es van concentrar ahir davant dels ajuntaments dels municipis catalans convocats pel CDR. A partir de les 20.00 hores, places de pobles i ciutats es van començar a omplir de gent. A la capital de l’Alt Urgell, la mobilització va tenir lloc a la plaça dels Oms, on es van desplegar diverses pancartes reivindicatives.

Tot i això, les concentracions més multitudinàries van tenir lloc, com sol ser habitual, a les principals ciutats. La plaça Sant Jaume de Barcelona es va omplir de gom a gom per protestar contra les detencions a activistes del CDR, una concentració protagonitzada per la societat civil i que també va sumar representants dels partits polítics sobiranistes.

Els manifestants, uns 3.500 segons la guàrdia urbana, van portar cartells i pancartes amb frases com “Jo soc CDR”, i durant el transcurs de la protesta la gent va clamar contra els cossos policials per les detencions efectuades al matí. Les reivindicacions, però, van anar més enllà. Així, en les concentracions també es va demanar la investidura del president Carles Puigdemont i l’excarceració dels consellers de la Generalitat cessats per l’aplicació de l’article 155 així com dels representants d’Òmnium Cultural i de l’ANC.

A Viladecans, localitat on van detenir la militant del CDR, més de 300 persones es van congregar davant l’ajuntament per protestar contra aquesta actuació policial. Una gran estelada i un cartell que demanava la llibertat de l’activista van presidir la protesta en què els concentrats van cridar diverses consignes i l’alliberament dels presos polítics.

El CDR afirma que vol “generar una reflexió” sobre la causa catalana

El CDR afirma que vol “generar una reflexió” sobre la causa catalana

El CDR afirma que vol “generar una reflexió” sobre la causa catalana

El CDR afirma que vol “generar una reflexió” sobre la causa catalana

tracking