agricultura

La collita de tabac ha estat “la pitjor en anys” a causa de les pedregades

“Una part important” de les plantes recollides hauran de ser cremades pel mal estat

La collita de tabac ha estat “la pitjor en anys” a causa de les pedregadesSFG

Creat:

Actualitzat:

El classificador de tabac Antoni Servat va qualificar ahir la collita que ha estat avaluant aquests dies de “la pitjor que hem tingut en anys” a causa, principalment, de les fortes pedregades que van caure en diferents etapes de creixement de les plantacions. “Van afectar fins a tres vegades en diferents estadis. Primer quan la planta encarar era petita, encara que aleshores no va ser gaire important, després quan ja havia arribat a mitja alçada i, finalment, quan ja li havíem tallat les flors va tornar a pedregar!”, es va lamentar el responsable de la categorització. Servat va afegir que “per això podem dir que aquest any ha estat un dels pitjors que he vist el món del tabac”.

En total, les plantacions del Principat han cultivat aquest any uns 250.000 quilos de tabac, una quantitat molt similar a la de l’any passat, però el problema de les pedregades és que obligarà a “cremar-ne una part important perquè no és bo i no dona rendiment”. Les plantes que entreguem “no poden tenir forats a les fulles”, va dir el classificador.

La situació ha estat especialment greu a Encamp, on la pràctica totalitat de la collita d’alguna de les plantacions es va haver de fresar. “Això no es veu cada any”, es va lamentar Servat. A la resta de parròquies els resultats no han estat tan dolents, segons el classificador. A Andorra la Vella i Escaldes-Engordany “es va salvar bastant bé”, mentre que a Ordino, la part de la Cortinada, i a la Massana només una part va quedar afectada. Per la seva banda, Sant Julià és qui més superfície de plantació té i per això més del 30% del total de la collita és d’aquesta parròquia. A més, Servat va destacar que “hi ha quatre productors que han recobert amb proteccions contra les pedregades les seves plantacions, i això ha estat molt important per salvar bona part de la collita”.

El tabac andorrà es ven principalment a l’Estat nord-americà de Kentucky, que en fa tabac per mastegar. La part més tocada per les pedregades es crema directament perquè no es pot aprofitar, mentre que la major part de la producció laurediana s’envia a França. El preu oscil·la cada any depenent de la qualitat del producte i enguany esperen que sigui d’uns 19 euros per quilo.

tracking