justícia

El TS manté l'any condicional per a Cabot pel 'cas andorra.ad'

Desestima el recurs de la fiscalia, que volia 4 anys de presó, una part ferma

El TS manté l'any condicional per a Cabot pel 'cas andorra.ad'Xavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior ha desestimat el recurs de la fiscalia contra la sentència dictada per Corts per l’anomenat cas andorra.ad. Ratifica i converteix en ferma la pena d’un any de presó condicional per a Jaume Cabot, qui l’any 2005 va posar en mans de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) un fitxer amb els mots clau i les contrasenyes de 15.995 correus electrònics del domini andorra.ad. La sentència contra Cabot, condemnat per un delicte d’intercepció de telecomunicacions per vulnerar la intimitat d’un altre sense el seu consentiment, no va ser recorreguda pel processat malgrat que tant al judici a Corts com a la vista al Superior va clamar per la seva innocència. I no ho va fer malgrat que la sentència el considera culpable d’entrar a l’ordinador d’un treballador de l’antiga STA per aportar una captura de pantalla que justifiqués que el fitxer que va aportar a l’APDA l’havia trobat en una descàrrega al programa d’intercanvi P2P e-Mule i que l’arxiu provenia d’aquesta computadora.

La sentència del Superior és un cop per a la fiscalia, que a més de veure incrementada la pena de presó per a Cabot volia que fes front a diverses indemnitzacions. El ministeri públic demanava per al processat quatre anys de presó, una part ferma, i el pagament de 45.000 euros per perjudici moral. Per a l’exdirector de l’STA Xavier Palacios, que va ser cessat poc després de filtrar-se l’arxiu, 15.000 euros, i per al Govern i la parapública, 15.000 a cadascun perquè considerava que Cabot va fer tot “el muntatge” per desprestigiar-los. A més, volia que pagués 50.000 euros a Andorra Telecom per la inversió que va haver de fer per millorar el sistema de control i per canviar en 48 hores les adreces i contrasenyes dels 15.995 correus electrònics.

La fiscalia imputava a Cabot dos delictes més. Un de creació de fitxer clandestí perquè considerava que havia fabricat l’arxiu amb els e-mails que va posar a disposició de l’APDA. I un altre de creació de document fals per la captura de pantalla que va realitzar en entrar a l’ordinador de l’empleat de l’STA.

Per la suma d’aquests tres delictes és per la qual el ministeri públic demanava quatre anys de presó. Deixava a criteri del tribunal quina part de la pena de privació de llibertat havia de ser ferma, però qualificava la part condicional al pagament de les indemnitzacions dictades.

Cabot, primer en el judici a Corts i després en la vista al Superior, va defensar que es va trobar l’arxiu quan descarregava uns fitxers a l’e-Mule, i que els va entregar a l’APDA per posar en relleu el funcionament incorrecte dels sistemes de seguretat de la parapública. A Corts va dir que se sentia víctima d’un muntatge i que la fiscalia i la policia havien manipulat el seu ordinador per incriminar-lo. Al Superior, malgrat recordar els perjudicis personals patits per un procés que s’ha allargat, va dir que de repetir-se ho tornaria a denunciar.

EL NOI JUEU AGREDIT A LA SORTIDA D'UNA SALA DE FESTES REBRÀ 68.000 EUROS D'INDEMNITZACIÓ

El jove andorrà de religió jueva que va ser agredit per tres nois a la sortida d’una discoteca de la Massana l’abril del 2014 rebrà una indemnització de 68.000 euros en concepte de danys físics i morals. El Tribunal Superior ha desestimat el recurs d’un dels tres joves que va demanar als magistrats que la indemnització a pagar fos de 45.000 euros. La petició la va fer en el cas que el tribunal no considerés, com també havia demanat, que ell no va agredir el jove , sinó que es va defensar de l’atac de la víctima.

Els magistrats no ho han tingut en compte, com tampoc el recurs presentat per un segon agressor. Considerat com el jove que va provocar les ferides més greus a la víctima, Corts el va condemnar a pagar el 65% de la indemnització. El TS dicta que ha de fer front a aquesta part i no al 50% com volia.

tracking