política
Esmenes a la totalitat de Liberals i el PS a la reforma funcionarial
Les dues formacions, SDP i Sílvia Bonet rebutgen la normativa i demanen un debat al ple del Consell General
La gran majoria de l’oposició al Consell General es mostra contrària al projecte de llei de la reforma de la Funció Pública i a l’entrada a tràmit que va anunciar dijous passat la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, als sindicats. Precisament, els diversos grups parlamentaris van mantenir ahir reunions amb els representants dels sindicats dels treballadors, tant de l’administració general com dels cossos especials, per recollir les seves impressions i decidir la posició respecte a l’entrada de la norma.
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, va anunciar ahir que els socialdemòcrates presentaran una esmena a la totalitat a un projecte legislatiu que va qualificar de “fracàs”. “La llei tenia com a objectiu millorar i valoritzar la Funció Pública en benefici de tota la ciutadania, que es mereix que sigui forta, eficient i motivada”, va asserir. En canvi, Gili va lamentar que “aquest projecte de llei és tot el contrari”. “Ja hem vist que gràcies a aquest projecte de llei hem tingut la primera vaga general a Andorra”, va remarcar.
Així mateix, va assenyalar que el PS es presentarà a les properes eleccions generals amb un projecte per a una nova reforma de la Funció Pública en el seu programa electoral.
Programes electorals
Per la seva banda, la consellera general del grup parlamentari liberal Judith Pallarés va insistir en la intenció de Liberals d’Andorra d’esmenar a la totalitat una reforma funcionarial que el Govern “entrarà a tràmit sí o sí”, i sobre la qual tenen “moltes preguntes sobre la taula”, perquè “hi ha moltes contradiccions en el plantejament que ha fet Demòcrates per Andorra”. Pallarés va explicar que l’esmena permetrà la discussió i l’intercanvi de plantejaments que l’executiu va aturar amb l’aprovació de l’entrada a tràmit de la llei. “Tal com està la situació pensem que el debat s’ha de tenir al ple”, va afirmar. La consellera liberal va manifestar que L’A inclourà en el seu programa electoral aquesta qüestió, perquè “és inevitable”. “Govern ha de demostrar de debò que té una voluntat de consens i diàleg en aquesta situació”, va concloure.
Una visió que comparteix la consellera independent Sílvia Bonet, que va lamentar “la manca de diàleg i habilitat en la negociació” de l’executiu amb els sindicats. Precisament per aquest motiu va expressar que “resulta difícil donar suport a la reforma” quan no té el suport dels treballadors públics. Així, Bonet va apuntar que donarà suport a les esmenes a la totalitat que es presentin i va afegir que farà esmenes parcials “perquè es pugui corregir al màxim si la llei arriba a comissió”. El president de Progressistes SDP, Jaume Bartumeu, va destacar dissabte que no donaran suport “de cap de les maneres” a la tramitació perquè “aquesta reforma de la Llei de la Funció Pública és el resultat d’un Govern autoritari”.
D’altra banda, el conseller independent de la Massana Carles Naudi va posar en relleu que el seu grup es reunirà avui amb els sindicats i llavors fixarà la seva posició respecte a la reforma funcionarial. “No prendrem cap posició fins que puguem fer una anàlisi acurada de tot”, va precisar. Així mateix, Naudi va assenyalar que a hores d’ara no tenen el text de la reforma. “Només coneixem algunes de les seves parts per la premsa”, va comentar.
EL PS VOL QUE LES SICAVS TRIBUTIN ELS RENDIMENTS VIA IRPF
El PS considera necessari que les persones que obtinguin rendiments o plusvàlues a través d’organismes d’inversió col·lectiva (OIC), coneguts com a sicavs a altres països, tributin via IRPF. Així, el conseller general socialdemòcrata Pere López va explicar ahir les reserves d’esmena presentades pel seu grup de cara a la votació de dijous al Consell General sobre la modificació de la Llei de l’impost de societats. López va recordar que actualment aquestes entitats tributen al 0% i ho va qualificar de “tracte de favor cap a persones que tenen un volum de renda elevat”. “Representa una pèrdua de diners per al conjunt de l’Estat”, va afegir.