El bomber acusat de violació nega els fets i espera que la Batllia arxivi
La pressumpta victima indica que hi va haver una relació consentida i que després li va ejacular a la cara sense el seu consentiment.
El bomber al qual una dona ha acusat de violació refusa les acusacions i espera que l’informe de la policia sigui favorable a la seva versió i confia que la justícia arxivi la causa, segons diferents fonts properes al cas. L’acusat va explicar la seva versió dels fets davant de la direcció del cos i també en la declaració davant de la policia. S’espera que l’informe estigui acabat els pròxims dies i llavors serà traslladat a la Batllia, que decidirà si hi ha indicis de veracitat en l’acusació i per tant si instrueix un cas contra el bomber o bé decideix arxivar. Altres fonts properes a Govern van comentar que el protocol que se segueix és el que es fixa en aquest tipus de situacions. En cas que la Batllia consideri que s’ha d’iniciar una investigació i encausar el bomber, se li obrirà un expedient i possiblement se l’aparti del cos. En cas contrari no s’actuarà. Un dels punts que s’ha d’analitzar, més enllà de com evolucioni l’acusació de violació, és la queixa de la denunciant respecte que l’home li hauria enviat fotografies despullat d’esquenes mentre estava en el torn de guàrdia. La dona també va manifestar que li hauria enviat fotografies masturbant-se mentre treballava.
Un xalet a Aixirivall
L’acusació contra el bomber està relacionada amb uns fets que suposadament haurien tingut lloc el 12 de març en un habitatge que la família de l’acusat, teòricament casat i amb fills, té a Aixirivall. Primer haurien quedat a Sant Julià, al seu domicili, però després van anar al xalet d’Aixirivall. Els dos, suposadament, es coneixien per haver estudiat al Lycée Comte de Foix. La cita, segons la denúncia, va acabar amb una relació sexual consentida, però la dona no es va sentir còmoda perquè, assegura, ell no parava de buscar veure’s al mirall. Per aquest motiu la suposada víctima va marxar al sofà. L’home, teòricament, l’hauria seguit fins al sofà i hauria intentat tornar a tenir-hi relacions, però la dona s’hi va negar (tal com relata a la denúncia). Un suposat forcejament hauria acabat amb la dona damunt de la catifa i la va arrossegar davant del mirall. Ella s’hauria quedat de genolls, petrificada, i el bomber l’hauria ejaculat a la cara. La denúncia relata que l’home li va portar la roba dient-li que la “sessió” s’havia acabat i la va portar fins a la parada de l’autobús de Sant Julià de Lòria tot dient-li que “no es coneixien de res”. En la denúncia policial no consta cap penetració posterior a la consentida, sinó que parla d’una ejaculació forçada a la cara, tot i que la penetració podria estar explicada en un dels dos complements de denúncia que va presentar els dies següents. En les declaracions publicades i atribuïdes a la dona sí que parla que va ser penetrada sense consentiment, i el relat no coincideix amb el de la denúncia inicial.
La suposada víctima va posar-se en contacte amb l’Associació de Dones d’Andorra tres dies després (15 de març) dels teòrics fets i la reunió va tenir lloc el 19 de març. Aquell mateix dia va presentar la denúncia.
Malaltia sexual
La víctima va manifestar queixes pel tracte rebut per part de la policia, especialment en referència al buidatge del telèfon on hi havia els missatges i les fotografies. En els complements de denúncia s’hi hauria inclòs una declaració de la dona assegurant que fruit de la relació l’home l’hauria contagiat amb una malaltia de transmissió sexual i n’hauria aportat les analítiques. Insta que al bomber se li facin les proves per constatar que també pateix la mateixa malaltia.
La suposada víctima expressava en la denúncia inicial a la policia que no volia que la dona i els fills del bomber paguessin pels fets que havia comès l’home, però que creia que havia d’actuar perquè el que li havia fet no era ètic. També deia que l’home li havia ofert una compensació a posteriori però que va rebutjar.
MESURES DISCIPLINÀRIES SI LA BATLLIA TROBA INDICIS DE DELICTE
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, i el director adjunt del cos antiincendis, Jordi Farré, van manifestar que pel que fa al bomber denunciat s’actuarà en funció del pronunciament judicial. El titular de Justícia i Interior va exposar que “el cos de policia ha actuat i ha fet les investigacions oportunes, i a partir d’aquí judicialitzarà el procediment i serà un batlle qui decidirà si considera que hi ha indicis suficients per continuar amb la tramitació de la causa o si l’ha d’arxivar”. Espot va recordar que si la decisió judicial és que hi ha prou elements per obrir diligències i encausar el bomber “incoarem un expedient disciplinari i el suspendrem, com sempre fem, en espera de la resolució que posi fi a l’eventual procés penal”. No obstant això, Espot també va instar a la prudència: “no podem prejutjar ni en un sentit ni en l’altre”. Tanmateix, va voler remarcar que “l’important és que la policia hagi fet la seva feina i [en referència a la denunciant] que aquesta persona hagi estat degudament atesa i acompanyada, i em consta que així ha estat”.
El director adjunt de bombers va explicar que “estem al corrent del cas i donarem tot el seguiment que s’escaigui”. En aquest sentit, va “lamentar” la situació i va destacar que “som els primers interessats que es resolgui al més aviat possible”. Farré va manifestar que “per prendre mesures aquest efectiu hauria d’estar acusat d’alguna cosa”, i va assegurar que “de moment només tenim una denúncia”. Amb tot, va remarcar que “el que no farem és amagar que existeix aquesta situació i protegir l’efectiu més enllà de la presumpció d’innocència”. Amb tot, Jordi Farré va voler matisar que “davant d’una sentència condemnatòria actuarem en conseqüència”.