sistema judicial
El TC no admet a tràmit el recurs de Samarra
L’empresari havia portat al Constitucional l’arxivament de la querella contra Cinca pel ‘cas Orfund’
El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat per la representació legal de Joan Samarra contra l’arxivament, primer a Corts i després al Superior, de la querella que l’empresari va presentar contra el ministre de Finances, Jordi Cinca, i Manuel Terren pel cas Orfund. Denunciava que els tribunals no havien considerat pertinent la pràctica de cap prova més, més enllà de les realitzades en el procediment que va obrir el Tribunal de Corts quan va admetre a tràmit la querella el 26 de gener del 2017 i que va ser arxivat pel ple d’aquesta mateixa instància el 31 de juliol del 2017.
Els magistrats del TC consideren que no s’han vist infringits els drets a un procés degut substanciat per un tribunal imparcial, a la defensa i al recurs recollits a l’article 10 de la Constitució com havia denunciat l’advocat de l’empresari, Alfons Clavera.
En la resolució, els magistrats del Constitucional assenyalen que després de fer una anàlisi de les actuacions realitzades pel Tribunal de Corts i per la sala penal del Tribunal Superior, els diversos òrgans judicials han subministrat al recurrent “una resposta concreta, motivada i raonable, que no pot ser titllada de no fonamentada ni d’incongruent, ni d’arbitrària”, sobre les causes per les quals s’havia decidit la inadmissió d’alguns del mitjans provatoris proposats pel querellant.
El TC assenyala que resulta indispensable que la denegació de la prova comporti una clara i efectiva vulneració del dret a la defensa del recurrent i, en conseqüència, resulti decisiva. La qual cosa considera que no ha passat.
“Temerària i infundada”
El Constitucional recorda que Corts, en decidir arxivar la querella en què Samarra acusava Cinca i Terren d’administració deslleial amb apropiació indeguda de la refinadora de pedres precioses i de blanqueig de capitals, va arribar a la conclusió de considerar la querella “temerària i absolutament infundada”.
Segons la sala, Corts, una vegada fetes les consideracions oportunes, “amb una gran minuciositat”, sobre els fets al·legats a la querella i les actuacions practicades, va decidir l’arxivament per no ser els fets denunciats constitutius de delicte. També recorda que un cop interposat el recurs d’apel·lació corresponent la sala penal del Superior el va desestimar “raonadament”.
Cal recordar que Samarra, expresident d’Orfund, en la querella criminal presentada davant de Corts acusava Cinca d’haver-se apropiat d’una trentena de lingots d’or que tindrien un valor al mercat de 2,5 milions d’euros, fet que hauria estat clau, assegurava, en la fallida de la societat. També acusava el ministre de Finances, que va ser director financer i soci de la refinadora entre el 1995 i el 2000, i l’extreballador de la societat Manuel Terren de blanqueig de diners. Samarra assegurava que tots dos rebien un milió d’euros mensuals per ser blanquejats a Andorra.
En el recurs que va presentar davant del Tribunal Superior, Samarra va ampliar l’acusació contra Cinca al delicte de blanqueig de diners provinents del tràfic d’armes, per la relació del ministre i Terren amb l’empresari espanyol Fernando Fernández Robleda, relacionat amb la indústria fustera liberiana, que, va posar en relleu a la vista, s’utilitzava com a tapadora del tràfic d’armes i de diamants al país africà.
El Superior va rebutjar reobrir la causa en estimar que la querella es basava en indicis i a donar per bons els arguments de Corts.
POSSIBLE RECURS A LA CONDEMNA PER COLÚMNIES
L’Audiència de Barcelona va condemnar el 5 d’abril passat l’expresident d’Orfund, Joan Samarra, per calúmnies, difamacions i injúries a Jordi Cinca, tipificades al delicte d’intromissió a l’honor. L’empresari andorrà haurà de pagar 7.000 euros al ministre de Finances pels fragments de la querella presentada per Samarra que es van publicar al mitjà digital espanyol Crónica Global tant en articles com en el llibre Diamantes de Sangre. L’expresident d’Ordfund també ha estat condemnat a publicar el contingut de la sentència de l’Audiència de Barcelona en els tres mitjans escrits d’Andorra i a Crónica Global. El digital espanyol, però, va ser absolt en la querella presentada per Cinca.
Amb tota probabilitat, vist que Samarra està esgotant totes les vies possibles en els seus afers judicials amb el ministre Cinca, els representant legals de l’empresari recorreran contra la sentència en segona instància malgrat la duresa de la resolució dictada per l’Audiència de Barcelona el 4 d’abril.
LES CLAUS
1 Corts
Querella criminal contra cinca i terren
L’empresari Joan Samarra va presentar el novembre del 2016 una querella criminal contra el ministre Jordi Cinca i l’extreballador d’Orfund Manuel Terren, acusats d’administració deslleial i apropiació indeguda de la refinadora de pedres precioses i per blanqueig de diners.
2 Resolucions
Corts i el superior arxiven la causa
El ple del Tribunal de Corts va decidir arxivar la querella contra Cinca i Terren per, entre altres motius, trobar-la “temerària i absolutament infundada”. Samarra va decidir portar l’arxivament de la querella criminal al Tribunal Superior, que també va decidir desestimar-la.
3 No admissió
Vulneració de l’article 10 de la constitució
Un cop el Superior va desestimar l’incident de nul·litat d’actuacions presentat per Samarra, l’advocat de l’empresari va elevar un recurs d’empara al TC per la presumpta vulneració del dret a un procés degut substanciat per un tribunal imparcial, a la defensa i al recurs.