Política

Liberals imposa als militants un polèmic codi de conducta

Veta que puguin seguir a la xarxa persones “de reputació qüestionable” tant d’Andorra com de fora, i posa com a exemple “youtubers i famosos”

Liberals imposa als militants un polèmic codi de conducta

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Diferents militants liberals han expressat el rebuig al codi de conducta a la xarxa que l’executiva del partit els ha imposat a través d’una comunicació. El malestar amb la direcció de la formació s’explica perquè els militants consideren que s’han extralimitat força en les seves funcions intentant censurar el que els afiliats o simpatitzants del partit puguin expressar a les xarxes socials. Del decàleg, enviat als militants, hi ha un seguit de punts que han caigut molt malament perquè, segons fonts consultades properes al partit, “recorden altres temps i altres rè­gims polítics”. En aquest sentit, s’insisteix que es tracta d’una vulneració del dret a la llibertat d’expressió.

De les deu normes de conducta impulsades pels dirigents de la formació (Jordi Gallardo, president, i Amadeu Rossell, secretari d’organització) n’hi ha quatre que han provocat una forta polèmica entre la militància, segons les mateixes fonts. El segon punt del decàleg fixa que “rebutgeu com a seguidor qualsevol persona de reputació qüestionable en l’àmbit nacional o internacional”. Els afiliats i simpatitzants molestos es pregunten qui decideix a qui se li aplica l’etiqueta de “reputació qüestionable”, i afegeixen que aquest tipus de concepte porta el record d’èpoques fosques ja passades. En el punt tercer es reincideix, indicant que “no seguiu persones de reputació qüestionable [youtubers, famosos, etc.]” que també ha indignat perquè les fonts consultades entenen que qualsevol militant liberal hauria de ser lliure de seguir qui vulgui per internet. I es reitera que sembla propi d’altres temps o règims que la direcció d’un partit hagi de dir als seus membres a qui poden i a qui no poden seguir a les xarxes socials.

Limitació dels temes

Un altre dels punts polèmics estableix que “no opineu de temes polítics aliens a la realitat andor­rana”. Els militants consultats indiquen que “només faltaria” que la direcció de la formació hagi de prohibir que els afiliats puguin pronunciar-se a les xarxes socials sobre qualsevol dels infinits temes de l’actualitat política internacional. S’entén que la direcció dels liberals ha volgut vetar que es puguin fer comentaris del “procés català” per evitar problemes, perquè qualsevol posicionament en aquest afer n’acostuma a portar. Però insisteixen que prohibir a qualsevol liberal parlar de no importa quin tema polític internacional representa una intromissió en el dret a la llibertat d’expressió.

El suposat atac a la llibertat d’expressió continua, segons les fonts consultades, en un nou punt que marca que “no enceteu polèmiques ni hi participeu”. La prohibició és tan genèrica que concerneix qualsevol tema que es pugui considerar polèmic, i de nou, els afiliats molestos es pregunten qui decideix quins són els temes polèmics que no es poden comentar. Entenent que no poden ser els internacionals, ni els interns del partit liberal (com recull un altre punt), les fonts consultades asseguren que l’executiva liberal haurà d’acabar fent un catàleg sobre quins temes, només d’Andorra i que no siguin polèmics ni sobre el partit, es poden tractar a les xarxes socials.

El decàleg va ser tramès inicialment via WhatsApp de la formació, però ràpidament va córrer entre els afiliats, segons van indicar fonts properes a l’afer. Els consultats van indicar que l’executiva, si no fa marxa enrere i el retira, hauria d’anunciar quines sancions portarà l’incompliment d’algun punt.

PREGUNTA PER LA INVERSIÓ FORANA I MEDI AMBIENT

En la pròxima sessió de control al Govern, prevista per al 3 de maig, els consellers de L’A preguntaran pels cobraments pendents, per la contaminació del sòl del Pas de la Casa i per les dades d’inversió estrangera efectiva realitzada. Dues d’aquestes qüestions les farà el conseller Ferran Costa, que vol que l’executiu informi de “la xifra total d’inversió estrangera efectiva realitzada” en aquells exercicis on aquesta dada ja estigui disponible. La pregunta ve motivada pel fet que el ministre Gilbert Saboya va explicar que el Govern ja tenia els números de l’any 2014. L’altra pregunta del conseller s’interessa per la contaminació del sòl del Pas de la Casa després que s’ha conegut que el comú d’Encamp destinarà 200.000 euros a la remediació del terreny al voltant de l’església de Sant Pere. Jordi Gallardo demanarà per “l’estat en què es troben els deutors reconeguts com a comptes a cobrar”, un cop s’ha fet el tancament pressupostari de l’any 2017.

Liberals imposa als militants un polèmic codi de conducta

tracking