Diada de Sant Jordi
'Fogons de salut' i 'Mort sota zero', els llibres més venuts aquest Sant Jordi
Satisfacció general en una jornada on destaquen els autors del país, amb Ludmilla Lacueva i ‘Fogons de salut’ liderant les vendes
Un altre Sant Jordi que arriba i se’n va. Aquest sembla deixar satisfet tothom: els llibreters, encantats amb la parròquia arreplegada; els floristes, contents amb les vendes de roses –la tradicional, la vermella, guanyant per punts la groga i reivindicativa–; els escriptors, feliços en funció del nombre d’exemplars venuts; el públic, somrient amb la jornada que treu de la rutina i els polítics patris, fent l’habitual paseíllo per les parades que ha d’escenificar l’extensió i profunditat del seu interès per la cultura. Un festiu dia de la marmota en què van canviant detalls com el dels títols més venuts: enguany la major part del pastís se l’han repartit els escriptors de casa, amb dues dones –Ludmilla Lacueva i Núria Gras– sobresortint. Coincidien en el gènere, la novel·la policíaca, en el qual ambdues s’estrenaven. I això que no es va distribuir a totes les llibreries, puntualitzaven des d’alguns punts de venda. També va arrasar Fogons de salut, del cuiner Carles Flinch i la dietista Marta Pons.
En aquest rànquing, elaborat amb criteris més aviat poc científics, s’ha d’advertir, hi ha hagut altres títols favorits del públic. Enguany, molts van optar per algun de la munió que parlava del procés a Catalunya, Operació urnes, entre ells. També alguns autors recurrents de Sant Jordi, com María Dueñas o Martí Gironell. I els mediàtics. Enguany és Antoni Bassas qui s’emporta el gat a l’aigua, amb Bon dia, són les vuit (Destino). Al Fnac destaquen com un dels èxits de la jornada i dies precedents Fariña, amb la venda prohibida a Espanya. Però els autors de la jornada, coincidien Pamela Méndez (Idees) i Anna Riberaygua (La Puça), enguany van ser els del país.
També es van despatxar multitud de llibres infantils i juvenils (els de youtubers, encapçalant les vendes). Un plaer i un raig d’optimisme per als llibreters, confessava Lluís Canal, veure el públic més jove: “quan veig que la gent arriba i remena em quedo amb què l’edició encara està viva”, sobretot “quan són els nens, que al matí han passat amb l’escola i a la tarda tornen amb els pares perquè els comprin el llibre que els havia agradat”.
De coneguts i debutants
Sant Jordi és dia de rostres recurrents i de cares debutants. Joan Peruga, per exemple, és dels veterans de la Diada. Ahir signava exemplars de la reedició d’Últim estiu a Ordino i recordava que fa vint anys debutava en aquestes tasques, amb Peter Cameron, que aleshores acabava de publicar Andorra (avui a punt de convertir-se en pel·lícula, protagonitzada per Clive Owen) i es mirava la festa “amb autèntica cara d’al·lucinat”. Enguany amb qui compartia taula –a la parada d’Editorial Andorra– era amb la seva dona, Pilar Burgués, que anava signant, “una mica atabalada” per tot el desplegament, Vacances de xic, la seva segona aventura literària. “L’única parella literària que tenim a Andorra”, recalcava Montse Planelles, la directora de Cultura, perquè ho tingués present aquesta cronista.
Entre els debutants de l’edició, el jugador eslovè del MoraBanc Andorra Jaka Blazic, autor d’un dels relats d’El joc que estimem 3. El primer Sant Jordi que viu i ja li toca el paper d’autor signant llibres. Emocionat amb el desplegament, el més similar que hi ha al seu país és el dia de Sant Valentí; hi havia Sant Gregori, deia, però la tradició pàtria ha quedat engolida per la imposada per la globalització, i commogut amb la gent, “mostrant-me simpatia”.
Entre les cares habituals, editors com Xavier Rebés (Editorial Andorra). Expressant també una valoració positiva de la jornada i posant-se en mode Rajoy, reconeixia, quan se li preguntava pel projecte de canvi de seu i filosofia de l’editorial, que s’ha de convertir en una incubadora cultural. Cap novetat fins a l’estiu.
Més cares conegudes. La del músic Oriol Vilella, a l’estand d’Àgora Cultural perquè l’ASMA (Associació de músics) presideix enguany la plataforma i han d’estar presents en esdeveniments com aquest, a banda d’organitzar el dia de la Cultura, el proper 30 de maig. A migdia, buscant títols per correspondre al regal que ja li havien fet: l’extraordinària família Telemacus, de Blackie Books, un segell del que es fan per “les acurades edicions”. També a la parada d’Àgora, el periodista, escriptor i fallaire Albert Roig. No ja per despatxar el llibre que recull la història de les falles, Roda el foc, com per fer una mica de proselitisme. Això mentre esperava per tenir un moment i fer-se amb Fogons de salut i Mort sota zero. Una altra forma de fer país.
Cites múltiples
Sant Jordi és, sobretot, el dia en què els escriptors i els lectors es donen cita. La jornada de Flinch i Pons va ser un no parar: a penes van tenir minuts de respir, amb la cua quasi permanent de gent amb la qual complir. Sort que havien esmorzat “bé, sa i energètic”, puntualitzava la dietista. Tan bé els ha anat amb aquest llibre que potser, aventuren n’hi haurà més. També autoria múltiple la de El rumor de los insectos por la noche: Àlex Puig, David Arrabal i Martín Blanco s’havien posat d’acord, es diria, per conjuntar-se de negre. A joc amb el to del seu negríssim terror. També semblaven d’acord a l’hora de triar el títol que comprarien: el de Lacueva, a qui tenien asseguda al costat, ella contrastant amb blanquíssim i radiant somriure.
Gras, que havia viscut santjordis com a públic i com a periodista, contemplava ahir l’espectacle des d’una posció diferent. “No he parat de signar”, quasi s’estranyava. Colze amb colze, Josep Dallerès, a qui coneixia dels temps en el periodisme, i la joveníssima Al·legra, buscant ja més animalons sobre els que escriure.
ALBERT RUIZ FEIJÓO REP EL MARTÍ I POL
El lliurament del premi de poesia Miquel Martí i Pol és un dels actes tradicionals de la Diada, un guardó que enguany ha rebut Albert Ruiz Feijóo en la categoria de recull per l’obra Pronoms. El jurat ha valorat l’estructura “original i reeixida amb poemes singulars” i un “ritme àgil i musical”. La categoria poema ha quedat deserta, amb accèssit per a Bruna Generoso, per Poema d’amor. També accèssit per a Francesc Alguacil Viñas.