reportatge
Encarant-se cap al futur
220 estudiants del Lycée participen en el 7è Fòrum dels oficis per informar-se sobre les professions a les quals es voldrien dedicar.
El Daniel té 14 anys i ja té clar que vol treballar en el món de la justícia. Li agradaria ser batlle. “Sempre m’ha fascinat, des de petit, i m’agrada”, explica. Ell és un dels 220 alumnes de 3ème que ahir van participar en el 7è Fòrum dels oficis que va organitzar el Lycée a l’hotel Holiday Inn. “Està bastant bé perquè et serveix per resoldre dubtes sobre feines que no has pogut anar a visitar. T’aclareixen les preguntes”, diu el Daniel, que va tenir l’ocasió de parlar amb representants del centre penitenciari i amb el fiscal adjunt Ivan Alís.
El representant del ministeri Fiscal era un dels 110 professionals de diferents sectors que van ser presents ahir a la trobada i que van ajudar a orientar els adolescents de cara al seu futur. Encara no tots ho tenen clar. “En el món jurídic hi ha certes professions que no es coneixen tant i els costa una mica més”, explicava Alís, que considerava que els estudiants tenien “molt interès” a participar. “Pregunten una mica de tot i sobre la professió de fiscal, perquè malauradament som molt poc coneguts”, reconeixia Alís, que afirmava que algunes de les qüestions estaven relacionades amb la quantitat d’hores de feina, el temps lliure per a la conciliació de la vida personal i laboral i també a nivell de salaris. Tot i això, considerava que els que venien a preguntar ho feien per amor a l’art. “Qui està interessat pel dret, ve per vocació”, afirmava Alís. Enguany, els àmbits que més interès van despertar van ser els de justícia, medecina i el de seguretat.
El Miquel Silva, que es dedica a l’auditoria i la consultoria, explicava que li hauria agradat que s’haguessin organitzat aquest tipus de jornades quan ell era adolescent. “Trobo que és una iniciativa fantàstica. Si es pot ajudar un alumne per encarar millor què vol ser de gran, quina carrera vol triar i la branca d’estudis, nosaltres estem encantats”, deia Silva, que dona molta importància a la formació com a base per iniciar la trajectòria professional. “La formació és rellevant facis el que facis, i l’experiència és una cosa que aniràs agafant al llarg de la vida a base de pràctiques i d’experiència professional”. El director del Lycée, Daniel Raynal, manifestava després de la trobada que el format del fòrum dels oficis és el model que “convé” als estudiants del centre. Raynal matisava que l’objectiu ara no és que els alumnes tinguin clar a què volen dedicar-se, però sí que puguin saber quina és “la realitat” de les feines, i va considerar que és una oportunitat per descobrir noves ocupacions.