Anàlisi econòmic

L'hospital paga 218.000 euros públics en 'cafès'

L’informe del Tribunal de Comptes mostra múltiples anomalies en els números de l’hospital, sobretot per pagaments irregulars a la plantilla

L'hospital paga 218.000 euros públics en 'cafès'

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’hospital paga o el 50% o el 100% de la despesa en la cafeteria dels empleats que estan de guàrdia, fins al punt que l’any 2016, segons l’informe del Tribunal de Comptes, va abonar 217.970 euros per aquest concepte. Aquest és un dels múltiples exemples d’irregularitats en la política de retribucions a la plantilla que ha estat destacat per l’anàlisi dels comptes. Es tracta de “retribucions que no estan recollides en el reglament del personal ni aprovades pel Consell General”. El Tribunal de Comptes posa en relleu que l’hospital, ja com a primer any ple de responsabilitat de Josep Maria Piqué com a director general, “aplica conceptes retributius i complements, fins i tot a persones de nova incorporació, els quals no es troben regulats”. S’ha detectat que personal que fa activitat assistencial percep complements salarials consistents en una retribució percentual en funció dels ingressos que genera la seva activitat. Aquest complement irregular se situa en una forquilla d’entre el 20% i el 100% de la facturació. En tractar-se de personal mèdic assalariat que cobra d’un organisme públic, s’està pagant de forma injustificada un complement segons atenguin més o menys gent o els diners que generi aquesta atenció dins del servei públic.

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), mantenint la línia de la direcció de Lluís Burgués i antecessors, segueix una política de pagar primes sense justificació i de forma irregular. Per exemple, s’estan pagant primes d’exclusivitat que perceben directius i empleats amb càrrec de responsabilitat que ja estan cobrant la prima corresponent pel càrrec i salaris altíssims. S’abonen primes per projectes quan els beneficiaris ja estan cobrant el salari per desenvolupar-los. El cas, però, més irregular és que l’hospital ha decidit sense cap tipus d’explicació mínimament coherent pagar un complement a persones que abans tenien un càrrec. Això significa que ha entrat un nou directiu a ocupar el lloc però que a l’antic li continuen mantenint el mateix nivell salarial anterior al relleu. Per tant, es duplica la despesa específica del lloc de treball. A més, s’ha constatat que hi ha cinc empleats del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (que sobretot representa l’hospital però també inclou atenció primària i el centre geriàtric El Cedre) que han superat el límit màxim d’hores extraordinàries que estan permeses. També s’ha contractat un empleat sense tenir la plaça pressupostada.

Lloguer de consultoris

L’informe del Tribunal de Comptes relatiu al 2016 torna a mostrar irregularitats en la licitació i contractació pública, tot i que no s’han produït els casos d’extrema gravetat del període anterior i que es troben actualment en instrucció judicial. L’informe indica que s’han fet contractacions a dos proveïdors per 16.000 i 32.000 euros, respectivament, sense que “consti l’existència de cap procediment de contractació”, afectant de forma substancial el principi de concurrència en les licitacions públiques.

L’organisme de control destaca que l’hospital “arrenda consultoris mèdics [l’antiga clínica Meritxell] a professionals perquè exerceixin la seva activitat privada al Centre Hospitalari Andorrà”, però aquests acords no respecten ni la publicitat ni la concurrència en tractar-se d’espais que són públics.

Un altre dels punts més importants fa referència que l’hospital s’ha quedat 4,5 milions d’euros que hauria d’haver retornat al Govern. El problema es troba en el fet que de les transferències que rep l’hospital per cobrir els dèficits anuals hi ha partides que finalment no es van utilitzar. Els diners haurien d’haver estat retornats al Govern però se’ls va quedar l’hospital.

SENSE COBRAR PEL TRIATGE D'URGÈNCIES

Cada informe del Tribunal de Comptes reflecteix que l’hospital no està cobrant pel sistema de triatge d’urgències que es va comercialitzar en d’altres centres assistencials. Qui està cobrant els drets és qui el va desenvolupar, el doctor Gómez, quan el SAAS havia contractat una empresa comercialitzadora del programa i pel seu manteniment, però l’hospital mai ha rebut cap contraprestació. El Tribunal de Comptes posa de manifest que “la propietat intel·lectual del servei realitzada per la persona treballadora en compliment del seu contracte pertany a l’empresa”. Es conclou que “es podrien estar originant perjudicis patrimonials al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, els quals són susceptibles de generar responsabilitats”, segons la Llei general de finances públiques.

QUINZE LINIES

Ricard Poy, periodista

Qui paga els cafès?

El nou informe del Tribunal de Comptes sobre l’hospital no acabarà a la fiscalia com els anteriors. Ara bé, una entitat amb un dèficit d’uns quinze milions d’euros que paguen els ciutadans hauria de ser una mica més curosa sobre com es gasta els diners en primes i pagaments en espècies. La sensació d’impunitat amb el talonari de la padrina continua intacta i és censurable. I sobretot tenint en compte que són més de mil empleats en nòmina.

tracking