Política
La 'comissió BPA' seguirà sense els consellers liberals
El president del grup mixt, Josep Pintat, es mostra predisposat a tirar-la endavant i confia de presentar les conclusions abans d’acabar la legislatura
La comissió BPA tirarà endavant tot i la decisió dels liberals d’abandonar-la. Malgrat que la taula de treball ha perdut una pota amb la retirada de la formació blava, que va lamentar la dificultat d’accedir a certes informacions i la falta de progressos, DA i el grup parlamentari mixt es mostren partidaris de culminar la tasca encetada, que s’ha de cloure amb un informe sobre el cas de l’entitat bancària abans que s’acabi la legislatura.
El president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, explica que “si el grup de la majoria vol continuar ho farem perquè pensem que és bo que la comissió faci la feina”. “Em mostro obert a continuar i que la comissió arribi al màxim del que pugui”, afegeix el líder d’Unió Laurediana (UL) i dels consellers independents de la Massana, que considera que el grup de treball sobre vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera és un mecanisme que pot tenir continuïtat la legislatura vinent. “Crec que pot ser un bon instrument per a un altre context perquè el repte està sobre la taula”, diu Pintat.
La voluntat per continuar amb la feina endegada és compartida pel grup demòcrata. El president del grup parlamentari, Ladislau Baró, creu que “la feina pot continuar” perquè “es pot avançar en aspectes de prospectiva i d’estudi sobre qüestions que afecten el sector financer”. Amb tot, Baró havia deixat pràcticament aquesta decisió en mans del mateix Pintat, ja que la comissió BPA només està formada pels presidents i presidents suplents dels grups parlamentaris. Amb la retirada de Jordi Gallardo i de Judith Pallarés, la comissió es queda amb dos parlamentaris taronja i dos del grup mixt, en aquest cas el mateix Pintat i Pere López, president suplent del grup mixt i màxim dirigent del Partit Socialdemòcrata (PS). Tot i això, representen la majoria del Consell.
MÉS CELERITAT
Pel que fa a les queixes dels liberals pel fet que hi havia hagut dificultats per accedir a certa informació, Baró i Pintat reconeixen que no s’ha treballat amb la celeritat que s’hauria volgut. “També és cert que en alguna compareixença s’hauria pogut portar la informació amb més diligència”, afirma Baró, que malgrat tot lamenta que L’A hagi deixat el grup. “No sé les expectatives que tenia Gallardo”, afirma Baró, que alhora explica que una comissió “d’aquestes característiques té limitacions i el perill que la confrontació política contamini el debat”. “Pel que s’ha vist, les expectatives de Gallardo eren massa elevades”, sentencia.
Josep Pintat lamenta que a la comissió hi hagi hagut “cert secretisme” que hagi alentit els progressos. “S’ha comprovat que entre les pròpies institucions ens falten mecanismes”, admet el líder d’UL i dels consellers independents massanencs, que considera que el mateix Consell General “no està estructurat” per tractar aquest tipus de temes. “Estem acostumats a un contingut i a un creixement de l’economia bàsica i aquí hi ha problemes que desborden fins i tot el mateix Govern.” En aquest sentit, opina que caldria fer una “reflexió important” per dotar les institucions dels “mecanismes necessaris”. Amb tot, considera que l’executiu no ha transmès informació amb “prou” rapidesa. “No hi ha hagut prou diligència de Govern i hi ha organismes que s’han aturat”, diu Pintat, que creu que la pròpia legislació de l’INAF, i de la UIFand dificulten l’accés a la informació. “Es crea una espècie de compartiments tancats i això no és bo”, assegura. Pintat, que evita valorar la retirada dels liberals de la comissió, considera que la tasca “s’ha començat i mirarem d’acabar-la”, ja que “el repte del sector financer és latent”, i espera que l’informe sobre el cas BPA se sotmeti al ple aquesta legislatura. Això podria ser una realitat al juny, encara que no es descarta que pugui acabar sent a la tardor.