Societat
Satisfacció per apujar les multes al 'botellón'
L’entitat Els Fills d’Andorra vol accions preventives per evitar l’accés dels menors a l’alcohol
El Govern va anunciar dimecres passat que endurirà les sancions per consumir begudes alcohòliques a la via pública. Així, en el marc del projecte de llei de seguretat pública, es multarà amb 300 euros aquelles persones que beguin alcohol al carrer i amb 500 qui hi consumeixi drogues. Es tracta d’una decisió que des de l’associació Els Fills d’Andorra valoren molt positivament, per l’efecte dissuasiu que poden tenir unes sancions més elevades que les actuals.
Xavier Panadès, membre de l’entitat encarregada de donar suport als pares que tenen fills amb addiccions a les drogues i a l’alcohol, considera que “el fet que la sanció passi dels 30 euros de l’actualitat a 300 o 500 euros és un impediment més i una limitació important, per evitar que es pugui beure i consumir drogues d’una manera lliure i normalitzada al carrer”.
més accions preventives
“Això també passa amb les sancions de trànsit. És a dir, com més alta és la multa amb més precaució es va per no infringir les normes”, assenyala Panadès. En tot cas, segons el membre d’Els Fills d’Andorra, “això no vol dir que aquelles persones que vulguin consumir drogues o beure alcohol a la via pública no segueixin infringit la legalitat”, si bé va reconèixer que “el fet que s’hagin endurit les multes és positiu”. No obstant això, Xavier Panadès posa en relleu la importància del paper que juga la prevenció a l’hora d’intentar evitar o dificultar l’accés dels més joves a substàncies addictives.
“Pensem que la intervenció que es fa amb el nou projecte de llei de seguretat pública és positiva, però en l’abordatge de la dependència a l’alcohol i les drogodependències hi ha d’haver un tractament i unes accions preventives”, assenyala Panadès. “És molt important la intervenció en el moment que es detecta el consum”, remarca. En aquest sentit, el membre de l’associació, que també es dedica a atendre els joves que presenten addicions a estupefaents o dificultats de convivència, destaca la necessitat de comptar “amb un centre específic en què es puguin tractar aquestes addicions i on hi pugui haver unes teràpies concretes”. Un centre en què l’executiu està treballant actualment, que se situarà a l’edifici de l’antiga residència del Solà d’Enclar i que podria comptar amb una quinzena de joves ingressats alhora.
Facilitat per accedir a l’alcohol
Així mateix, Panadès alerta sobre la facilitat que a hores d’ara tenen els joves del Principat per accedir a l’alcohol i al tabac en establiments com, per exemple, discoteques o grans superfícies. “Hi ha d’haver una celeritat i una acció d’intervenció per acabar amb això”, comenta. “És a dir, ens hem de posar les piles en aquest sentit”, reconeix.
I és que, segons manifesta el membre de l’associació Els Fills d’Andorra, “tots els que som pares ens hem trobat algun cop que els nostres fills ens comenten que han anat a alguna barra d’un bar o a una discoteca i els han servit alcohol sense problemes o ens han explicat els ardits que han hagut de fer per aconseguir una beguda alcohòlica”.