La recollida selectiva crea malestar als hotelers
El president de la UHA creu que les maneres de fer de Treball podrien ser “més curoses”
El sector hoteler està molest amb les inspeccions de Treball, que han comportat expedients sancionadors a una vintena d’establiments del país perquè no feien de manera correcta la recollida de paper i cartró, envasos i vidre, tal com estableix la normativa vigent. En declaracions al Diari, el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va destacar que “les maneres com s’han dut a terme aquestes inspeccions podrien haver sigut més curoses”. En aquest sentit, Ramos va constatar que ha rebut els comentaris d’alguns establiments sancionats molestos amb aquesta mesura.
Si bé el nou president de la UHA va destacar que es tracta d’una normativa que han de complir, també va demanar que vagi acompanyada d’una instrucció. “És una norma a la qual ens hem d’acostumar però també s’han de posar les eines i la formació per part del ministeri corresponent”, va comentar.
Ramos hi va afegir que “tot i que ja fa temps que s’està portant a terme, no soc partidari ni de sancions ni d’expedients quan es comença el recorregut. Hi ha situacions que s’han de preveure amb perspectiva”.
Les discrepàncies se centren, sobretot, en les maneres com la inspecció va acudir als establiments hotelers. “Ens hem trobat actuacions d’inspectors en establiments en ple rendiment, donant un servei de 200 o 300 esmorzars”, va explicar Ramos. El representant dels hotelers va destacar que “en aquests casos segur que trobaràs algun element fora de lloc”, i va insistir que “la sanció o l’expedient són l’últim pas”.
Ramos va subratllar que cal distingir quan es gestionen els residus dins i fora dels establiments. En aquest segon cas, va manifestar que és responsabilitat del negoci dur a terme un bon reciclatge. “Estic d’acord que es pugui fer responsable qualsevol establiment de la brossa o materials per reciclar que s’ubiquin al carrer, per incompliment de la normativa, però amb el que hi ha dintre de l’establiment i que encara no ha sortit s’ha de ser caut”, va argüir. En aquesta línia, Ramos no veu factible que s’hagi de fer recollida selectiva a les habitacions dels hotels. “Pel que fa a la brossa que es genera dintre d’una habitació d’hotel no serà operatiu fer una separació correcta perquè qualsevol pot entendre que una persona de neteja d’habitacions no ha de posar les mans dintre dels cubells de les escombraries i començar a separar”, va manifestar. Per tot això, el president de la UHA va instar la inspecció que esperi a veure “com aquell establiment finalment posa els residus a disposició de l’empresa que està destinada a recollir-los”.
La campanya d’inspeccions impulsada pel Govern i els comuns al sector de l’hoteleria i la restauració s’ha dut a terme des del juny de l’any passat fins aquest mes arreu del país.
CRÍTIQUES A LA VINTENA D'HOTEL SANCIONATS
La presidenta de l’associació Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, es va mostrar critica amb els establiments hotelers sancionats per Govern perquè “realment qui no recicla és perquè no està conscienciat i perquè no ho vol fer. Actualment hi ha moltes facilitats per fer una recollida selectiva de la brossa”. En aquest sentit, Canut va reconèixer les dificultats que poden tenir els hotels a l’hora de recollir tot allò que deixen els clients a les habitacions. “A les habitacions no tenim papereres especials i reciclar es pot fer més difícil perquè s’ha de ficar la mà dins dels cubells per separar el vidre dels envasos, per exemple”, va posar en relleu, i va assenyalar que per aquest motiu sempre “hi ha un marge d’error”.
DISCREPÀNCIES AMB LA REPUTACIÓ DELS HOTELS A TRAVÉS D'INTERNET
Ramos va posar l’accent en la pluralitat d’opinions dintre de l’associació pel que fa als reglaments específics que desenvolupen la Llei d’allotjaments turístics: “Tenim molts integrants i per tant hi ha moltes veus.” En aquest sentit, va destacar que fa anys que treballen i alguns ítems d’aquests reglaments seran de difícil compliment”. Així, Ramos va apuntar entre els paràmetres més discrepants la reputació online dels hotels i les mides de les habitacions. “Crec que és un tema que s’hauria de parlar”, va constatar. El president de la UHA va destacar que entre els punts bàsics de la reputació a Internet hi ha els serveis o la ubicació de l’hotel, que poden variar substancialment en funció del negoci. Per això, va insistir que “un client donarà més puntuació a un establiment que estigui a Escaldes-Engordany abans que a un negoci ubicat a Sant Julià de Lòria, Ordino o Encamp”. Ramos també va ressaltar la diferència de serveis que ofereixen els hotels. “Un client que va a un hotel amb spa, restaurant i pista de tennis té molts més aspectes a puntuar que no pas un hotel que només ofereixi dormir i esmorzar”, va manifestar. A més, també va posar en relleu els dies d’obertura i va assegurar que no és el mateix “un negoci que pot obrir tot l’any que aquell que només obre quatre mesos”.