Legislació laboral

DA i sindicats acosten posicions per introduir més canvis a la llei

Ballestà veu “marge” per arribar a acords amb els representants dels funcionaris i destaca que ara serà el grup parlamentari que portarà les negociacions

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari de DA va reconèixer que hi ha “prou marge per apropar posicions” amb els sindicats i fer de la Llei de la Funció Pública “el millor text possible que respongui a les expectatives de tothom”, va dir el conseller general de la formació taronja, Marc Ballestà, després de la reunió que va mantenir ahir, juntament amb Carles Jordana, Sofia Garrallà i Maria Martisella, amb els representants dels treballadors, Gabriel Ubach, Joan Torra i Lluis Barajas. Per Ballestà, hi ha “temes com són els triennis o quinquennis sobre els quals tenim visions molt diferents”, però en canvi n’hi ha altres on “podrem trobar fórmules per avançar una mica més”. En aquest sentit, el conseller general va dir que no s’introduirà cap esmena que “vagi en contra de la filosofia de la llei”, però “sí que tenim el compromís d’anar més enllà dels acords assolits fins ara amb el Govern i veiem que en alguns punts podem trobar recorregut”.

Ballestà va recordar que la proposta de llei “ara es troba en l’àmbit parlamentari, així que som els membres del grup parlamentari els qui tenim la responsabilitat de prendre les decisions necessàries”. Segons el conseller general, la trobada va ser “interessant i productiva”, i va permetre conèixer les opinions que tenim cadascú sobre la nova llei que està ja en tràmit parlamentari.

Gabriel Ubach també va sortir “satisfet de la reunió” i va destacar que malgrat que “no estem d’acord en tot, sí que hi ha punts on ens podrem atansar bastant”. El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) va anar més enllà i va deixar la porta oberta a obtenir el suport dels sindicats, malgrat que “penso que la llei s’hauria d’esmenar sencera”. Per Ubach, “la feina que tenim és treballar amb el grup parlamentari de DA i amb la resta de formacions del Consell General. Si es pogués fer amb consens, que fins ara no ha existit, podríem tenir una llei que tingués l’aprovació dels sindicats”, va dir.

Ubach també va recordar que “si es vol que la Llei de la Funció Pública perduri en el temps, s’haurà de consensuar amb els sindicats, ja que els governs passen però els funcionaris no”.

Projecte de seguretat pública

El secretari general de l’USdA es va mostrar molt crític amb el projecte de llei de seguretat pública que la setmana passada va presentar l’executiu, del qual va dir que “més que una llei de llibertats, és una llei de coaccions”, ja que “no pot ser que una llei vulgui impedir que una persona pugui convocar una manifestació pacífica, carregant-li a les seves esquenes les responsabilitats, i en canvi no passi res quan a un polític una plaça li costa el triple del que havia pressupostat”.

CRÍTIQUES AL NOU CODI DE RELACIONS LABORALS PER L'1 DE MAIG

El sindicat comunal d’Escaldes-Engordany (Ustcee), el d’Andor­ra la Vella (Sitca) i l’USdA van redactar un comunicat, aprofitant el Dia internacional del treball, per carregar contra el Codi de relacions laborals que està a tràmit parlamentari. Des del sindicat de la capital s’assegura que aquesta reforma “ens portarà precarietat, rebaixa dels drets fonamentals i un model on el treballador no valorat, no respectat i no content, no aportarà ni qualitat, ni eficàcia, ni rendiment econòmic al país”. Per la seva part, la unió de treballadors escaldenca va destacar que “la feble llei sindical andorrana no ajuda a la consolidació i normal funcionament del sindicalisme” i, segons ells, això es pot comprovar “en les protestes contra el Codi de relacions laborals i la llei de la Funció Pública”. També hi afegeixen que “el Govern no respecta els sindicats com a interlocutors vàlids i els treballadors no acaben de vincular-se a les organitzacions més enllà dels conflictes puntuals”. Finalment, segons l’agrupació que lidera Ubach, “el nou Codi de relacions laborals deixa ben clara la voluntat d’abaratir l’acomiadament dels treballadors, quan no modifica l’aspecte de l’acomiadament lliure, i tampoc es veuen canvis en la recerca de la concertació laboral i familiar que esgrimeixen les legislacions dels països de l’entorn”.

Els tres sindicats també demanen més pes en les negociacions que afecten els temes laborals i per això el Sitca reclama “col·laborar en igualtat amb els representants del Govern amb la finalitat de fomentar el benestar en comú”. L’Ustcee es defineix com una associació de “companys que ajuden altres companys”, mentre que l’USdA critica un Govern “insensible i partidista d’una societat neoliberal” que promou “condicions precàries de treball”.

DA i sindicats acosten posicions per introduir més canvis a la llei

tracking