Política

Divisió d'opinions per les ILP dels sindicats

La modificació de la Llei electoral genera debat entre els representants polítics

Divisió d'opinions per les ILP dels sindicatsREDACCIÓ

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’endemà que els grups sindicals presentessin les dues iniciatives legislatives populars (ILP), els partits polítics s’han mostrat dividits. Les iniciatives proposen impulsar una llei de responsabilitat política que, entre d’altres, endureixi les penes per corrupció, i també volen modificar la Llei qualificada del règim electoral per canviar el sistema d’elecció dels consellers generals electes per circumscripció parroquial i el sistema d’elecció dels consells de comú.

En aquest sentit, la consellera independent Sílvia Bonet es va mostrar a favor d’estudiar les dues propostes: “Penso que s’han de tenir en consideració.” Pel que fa a la proposta d’una llei de responsabilitat política, la dirigent va manifestar que “tothom té una responsabilitat davant la seva tasca, i més si es tracta de diners públics”. Bonet va valorar positivament que es tracti de dues iniciatives populars. Pel que fa a l’elecció dels consellers generals, Bonet va manifestar que “personalment penso que caldria fer una llista nacional, potser no cal la llista territorial”. La consellera va expressar que la representació, tal com està feta, en el cas d’escollir els consellers generals “potser dona molt pes al territori en detriment d’altres zones amb més població”.

D’altra banda, la primera secretària del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, es va expressar en el mateix sentit. Segons Vela, el PS “en el darrer congrés del partit” ja va recollir propostes similars. “No pot ser que la llista més votada guanyi els dos consellers encara que sigui per un vot”, va explicar amb referència a l’elecció dels consellers generals a les llistes territorials. En aquest sentit, Vela entén que es tracta d’una dinàmica que s’ha d’intentar trencar, “no sé si la llei electoral canviarà perquè hi ha una sèrie de grups als quals ja els va bé”.

El sistema de majories

El conseller del grup mixt Carles Naudi es va manifestar totalment en contra del canvi en la Llei electoral. “La fórmula que plantegen els sindicats no és perfecta perquè en cap país l’electorat està a l’abast de tothom”, va expressar el dirigent. Segons Naudi, “aquesta reforma respon a la veu del PS, que és l’únic partit al qual pot beneficiar”. El conseller va apuntar que la intenció que hi ha darrere d’aquesta proposta és la de “donar més pes a les llistes tradicionals i treure pes a les parròquies”, i pel que fa a la proposta de llei de responsabilitat política, va assegurar que “qui no tingui res a amagar no s’ha de preocupar”.

Finalment, el secretari general de Demòcrates per Andorra (DA), Esteve Vidal, va declarar en aquest mateix sentit que “no tenim la proposta però ens sembla una bona iniciativa”. També pel que fa a la modificació de la Llei electoral va coincidir amb Naudi. “De sistemes n’hi ha de molts tipus, el nostre funciona des del 1993 i fins ara ens ha permès governar amb estabilitat”, va apuntar Vidal. El secretari general de DA va afegir que “no hi ha models millors ni pitjors”, i va defensar que d’altres països, com el Regne Unit, han apostat per sistemes majoritaris. “Em sembla que els funciona bastant bé”, va concloure.

tracking