Societat
El Govern anuncia un decret que unificarà els preus dels geriàtrics
Espot treballa en un decret perquè el cost dels geriàtrics sigui el mateix segons el tipus de servei
Govern unificarà el preu de les residències per a gent gran. Així ho va assenyalar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va afirmar que l’executiu ja treballa en un decret per homogeneïtzar els preus públics dels geriàtrics segons el tipus de prestació, és a dir, atenent el grau de dependència de les persones ateses. “A través d’aquest decret s’establirà un preu públic únic per a tots els centres prestadors que es vulguin convencionar amb Govern”, va destacar el ministre, al mateix temps que va recordar que “no és el mateix tractar una persona que té un grau de dependència de nivell tres, per tant mitjà, que una amb nivell cinc, per tant sever. Així, els preus no variaran en funció del centre, sinó en funció de les característiques de l’usuari”.
“Important variabilitat de preu”
Espot va explicar que la seva voluntat és que la mesura entri en vigor al llarg d’enguany per acabar amb una “important variabilitat dels preus que hi ha entre els diferents centres prestadors de serveis per a la gent gran”. I és que, segons els resultats de la primera auditoria del sistema de serveis socials i sociosanitaris d’Andorra, presentada ahir pel mateix ministre, el fet que el preu d’un mateix servei variï segons el proveïdor provoca desigualtats i és “una feblesa clara del sistema de serveis socials”.
“El sistema de preus amb les entitats concertades tradicionalment s’ha individualitzat per a cada proveïdor, afectant principalment l’àmbit de la gent gran. Això suposa situacions d’alta variabilitat en els preus, amb el risc que això suposa en termes de diferent nivell de servei en funció de l’entitat concertada”, destaca l’informe. El document posa en relleu que, per exemple, el cost mensual de la residència El Cedre és de 3.600 euros, mentre que el de la residència Clara Rabassa és de 2.200 euros i el de la clínica geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar és de 4.590 euros.
Més educadors socials
D’altra banda, el titular d’Afers Socials va destacar que el seu departament ja treballa per assolir, abans que finalitzi la legislatura, els objectius que es van marcar amb la Llei de serveis socials i sociosanitaris del 2014 i que encara no s’han complert, com ara la posada en marxa d’una residència assistida per a persones amb problemes de salut mental o el reforç de l’atenció primària a través de la contractació de més educadors socials amb l’objectiu d’impulsar la prevenció de situacions de vulnerabilitat.
Pel que fa a les propostes de l’informe per corregir els serveis socials, destaca la necessitat de millorar el coneixement de les necessitats socials reals per saber en profunditat les demandes de la societat andorrana i disposar d’un sistema integrat d’informació intern a Afers Socials per poder elaborar i analitzar les dades referents a les persones ateses, el temps d’espera o les prestacions. En aquest sentit, l’auditoria subratlla que el cost de la gestió interna del departament és baix, “tan sols l’1,71% del total del pressupost”.
Altrament, l’informe, fet per l’empresa espanyola Antares Consulting, destaca aspectes positius de serveis socials, com ara el risc de vulnerabilitat d’Andorra, que, segons l’estudi, és més baix que a Espanya i França.
L'OPOSICIÓ CELEBRA UNA AUDITORIA QUE "ARRIBA TARD"
Els consellers de l’oposició, integrants de la comissió legislativa d’Afers Socials, van celebrar la presentació de l’auditoria, però van lamentar que hagi tardat a arribar a les seves mans. La consellera liberal Judith Pallarés va afirmar que “ens hauria agradat mirar-la amb més deteniment” i va mostrar la seva sorpresa per la “manca de dades” en qüestions com ara el temps d’espera. El conseller del PS Gerard Alís va coincidir que l’informe “arriba tard”, i va destacar la necessitat de disposar d’un sistema d’informació dins del departament per gestionar totes les dades de serveis socials. La consellera independent Sílvia Bonet va “trobar a faltar” l’opinió de les associacions a l’hora de fer l’estudi.