Equipaments

Radio Andorra serà la seu d'un ministeri i no d'RTVA

Govern descarta el trasllat de la ràdio i televisió públiques per l’elevat cost que suposa habilitar l’espai i la construcció d’una obra annexa

Radio Andorra serà la seu d'un ministeri i no d'RTVAFERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ràdio i televisió públiques no es mouen de lloc. Les instal·lacions seguiran al centre de la capital i l’edifici de Radio Andorra, a Encamp, serà la seu d’un ministeri, preferiblement d’Exteriors, segons ha pogut saber el Diari. El Govern ha descartat el trasllat d’RTVA per l’elevat cost que comportaria, que es podria elevar fins als deu milions d’euros. En primer lloc caldria reformar l’espai existent per adaptar-lo a les exigències de les activitats que genera l’ens. Després, adquirir tot el material tecnològic necessari per garantir les emissions per un valor de dos milions. No és una qüestió de renovar els equips, que ja es fa periòdicament cada exercici, sinó de poder emetre de forma pràcticament simultània després de tancar l’actual centre des de les noves instal·lacions, la qual cosa obligaria a duplicar el material; d’altra manera, s’haurien d’aturar les emissions per un temps indefinit. Però l’element definitiu per rebutjar el projecte ha estat la necessitat de construir un edifici annex amb el cost afegit que comportaria per poder acollir tots els departaments d’RTVA. En concret s’hi col·locaria la redacció, els platós i els locutoris, mentre que al centre antic hi anirien la resta d’equipaments. Alhora que entraria en contradicció amb la voluntat que es va fixar d’aprofitar les instal·lacions.

Generar activitat

La voluntat de donar utilitat a l’edifici de Radio Andorra obeïa a un doble objectiu. Recuperar una construcció emblemàtica de titularitat pública i alhora generar activitat a la zona afectada de la parròquia d’Encamp al voltant del nou equipament. Un aspecte en el qual coincidien tant DA com els liberals i que va tenir un protagonisme destacat en la campanya electoral de les últimes generals. De la mateixa manera que també coincidien en la voluntat de traslladar-hi la ràdio i televisió públiques, sobretot per la vinculació de l’activitat que va acollir l’antiga construcció sense comptar, però, amb cap estudi de viabilitat del projecte. El Consell va aprovar el març de l’any passat instar el Govern a avaluar el cost del trasllat. L’informe ha demostrat que econòmicament la inversió és molt elevada, a banda que desplaçar les instal·lacions d’Andorra la Vella dificultaria la normal activitat de l’ens.

La solució que proposa Govern satisfà les expectatives del grup de DA d’Encamp des del moment que traslladar-hi un ministeri, amb gairebé tota seguretat Exteriors, també comportarà la revitalització de la zona: tant pel nombre de membres que componen la cartera com per l’activitat que es generarà al seu voltant. És per aquest motiu que s’ha descartat el projecte de convertir l’edifici en un museu dedicat a la ràdio, ja que el volum econòmic que pot arribar a originar una instal·lació d’aquestes característiques estaria molt per sota de les expectatives.

La descentralització del Govern també afecta un altre ministeri que s’establirà a Encamp en un edifici emblemàtic. Cultura es traslladarà la tardor de l’any vinent al rehabilitat hotel Rosaleda. Els 5.300 metres quadrats acolliran, a banda dels diferents departaments governamentals, sales polivalents obertes al públic, espais d’exposicions, Política Lingüística i la Biblioteca Nacional. Les obres es van iniciar fa dos anys i tindran un cost de 6,5 milions d’euros.

ALGUNS OBJECTES CATALOGATS ES PODRAN VISITAR

La decisió d’abandonar el projecte de crear un museu a les antigues instal·lacions de Radio Andorra no significa que els objectes més destacats del total que s’han catalogat no es col·loquin en unes dependències que es puguin visitar. Dels més de mil metres quadrats de l’edifici hi ha una part que no són útils perquè els ocupen diferents elements vinculats a l’antiga emissora i caldrà veure com s’integren amb la nova activitat que acollirà l’edifici. La distribució final de la planta del centre es farà en funció de les necessitats del ministeri que s’acabi traslladant a Encamp. L’inventari dels objectes de l’emissora es va tancar a final del 2014, amb un total de 5.517 (una part mínima provinent del Roc de les Anelletes) objectes catalogats, el 86% dels quals en estat de bona conservació. El més emblemàtic és una enorme emissora de ràdio alemanya que suposadament va regalar el jerarca nazi Goebbels.

tracking