Sanitat
Govern veu bé cobrir la baixa al 100% si es donen òrgans
El Govern veu “pertinent” ampliar la cobertura de la baixa per malaltia al 100% per als donants d’òrgans en viu. L’executiu ha emès un criteri favorable a la proposició de llei presentada pels consellers generals d’UL i de la Massana que insta a modificar la Llei de la Seguretat Social perquè les persones que donen òrgans no pateixin penalització econòmica durant el temps que estiguin de baixa. El Govern considera que l’ampliació de les prestacions econòmiques “facilitarà la donació d’òrgans en viu eliminant les traves econòmiques” i “contribuirà a fomentar les donacions d’òrgans en vida”, fet que diu que “representa un important avenç en l’equitat cap al donant en viu”. L’executiu admet que a Andorra el “menyscapte econòmic encara existeix”, i per tant “sembla convenient que sigui compensat en la seva totalitat”, ja que actualment la CASS cobreix la baixa per donació com una baixa per malaltia comuna. Amb tot, es mostra reticent a introduir la donació de teixits en la proposició de llei perquè no requereix d’una baixa per incapacitat temporal.
Per altra banda, el Govern va explicar en resposta publicada ahir al Butlletí del Consell General que els serveis mínims de la vaga dels dies 15 i 16 de març es van decidir d’acord amb “el criteri tècnic” de les direccions dels departaments i serveis de l’administració general amb l’objectiu de garantir els serveis públics. En el cas d’Educació es va optar per mantenir els centres oberts, tot i que recalca que “cal tenir present que no hi ha cap llei que reguli el dret de vega ni defineixi quin és el nivell de serveis bàsics necessaris a cada àmbit.
El butlletí també va publicar els detalls del procediment que empra el Govern per incloure un país en la llista dels estats amb els quals s’aplica l’intercanvi automàtic d’informació. En aquest sentit, el ministre de Finances, Jordi Cinca, respon que es regula a través de convenis i acords internacionals o a través d’acords bilaterals sempre que els estats apliquin l’estàndard comú de l’OCDE. A més, apunta que la llei d’intercanvi automàtic d’informació va incorporar el novembre del 2016 la llista de 41 jurisdiccions amb les quals aquest any ja s’intercanviarà la informació dels comptes financers del 2017 i el novembre de l’any passat se n’incorporen 32 pel 2019 amb dades del 2018.
En el cas de Suïssa, el Govern indica que l’intercanvi d’informació s’acorda pel 2019 amb dades del 2018. Cinca també detalla que Andorra segueix les directrius que emet el Global Forum on Tax Transparency a l’hora d’intercanviar informació.