Les noves delacions vinculen els suborns del 'cas BPA' amb tribunals d'arbitratge

Un dels àrbitres de conflictes empresarials va rebre 1,4 milions en comptes de BPA a Andorra

Les noves delacions vinculen els suborns del 'cas BPA' amb tribunals d'arbitratge

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La fiscalia peruana està investigant dinou àrbitres legals de conflictes empresarials que haurien beneficiat la constructora brasilera Odebrecht en les concessions d’obra pública on hi havia discrepàncies. Els àrbitres formaven part de la Cambra de Comerç de Lima i les delacions apuntarien que cobraven suborns per afavorir Odebrecht.

Una de les informacions revelades a la fiscalia peruana, a canvi de reduccions de condemna, estableix que l’àrbitre Horacio Cánepa va negociar amb l’enginyer d’Odebrecht Ronny Loor el pagament de 1’1% de la quantitat que estava en disputa sempre que el dictamen fos favorable a l’empresa brasilera. Aquest acord s’hauria estès en catorze arbitratges d’Odebrecht. Cánepa hauria rebut a BPA Andorra per aquests suborns 1.442.000 dòlars. Els conflictes en què fa sentència a favor d’Odebrecht haurien permès guanyar a la constructora 144,2 milions de dòlars. Fent l’equivalència, es constata que el suborn és equivalent a l’1% del que la constructora va obtenir gràcies als dictàmens favorables.

La negociació entre l’enginyer d’Odebrecht i Cánepa va anar més enllà. Se’ls va oferir el pagament de de diners de sotamà més enllà dels honoraris d’arbitratge sempre que fallessin a favor de la constructora. El sistema de pagaments de su-borns seguia l’esquema d’Odebrecht a BPA. S’utilitzaven societats pantalla, sovint creades per BPA Serveis, per ocultar el beneficiari final de les operacions, i els comptes que els diferents implicats tenien a BPA. Odebrecht disposava de comptes a l’entitat andorrana i també de societats off-shore per fer els pagaments. Concretament, el suposat suborn a l’àrbitre Horacio Cánepa s’hauria fet abonant els diners a través de la societat Maxcrane Finance Perú.

Àrbitres del govern

L’escàndol, però, ha afectat altres personatges públics importants de Perú. Els advocats Weyden García i Randol Campos eren els més utilitzats pel ministeri de Transports i Comunicacions per intervenir com a àrbitres en els conflictes que el ministeri tingués amb les concessionàries. García i Campos haurien dictaminat, en canvi, sempre a favor d’Odebrecht i contra l’Estat. Els diferents arbitratges d’aquests dos advocats haurien donat a Odebrecht uns 75 milions de dòlars que va pagar l’Estat peruà. En total, la fiscalia creu que es va afavorir Odebrecht en 24 arbitratges empresarials fets per la Cambra de Comerç de Lima.

tracking