societat
López acusa Espot de fer “postureig” en afers socials
En una piulada López diu que Espot fa “una utilització indeguda de les associacions”
El conseller general del PS Pere López va acusar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, de fer “postureig” sobre els temes socials. López ho va manifestar a través de les xarxes socials, des d’on va carregar contra Espot, a qui va atribuir una “utilització indeguda” de les entitats. “No assistiré a l’enèsim acte de postureig i utilització indeguda de les associacions”, va escriure. En la mateixa piulada el president del PS va criticar el retard del pla d’igualtat que els socialdemòcrates van impulsar fa vuit anys.
El ministre d’Afers Socials va respondre poc abans d’iniciar-se l’acte de presentació del Llibre Blanc de la Igualtat, que va comptar amb la presència del conseller socialdemòcrata Gerard Alís, que “algú que està mínimament interessat per la temàtica de la igualtat i la no discriminació hauria de ser-hi present”. El titular d’Afers Socials va dir que “tothom és lliure, a nivell personal, d’assistir o no a determinats actes, però des del meu punt de vista em sembla un error”, i va afegir que el d’ahir era “un reconeixement” per part de les institucions a la feina de les entitats socials, els autèntics “actors d’aquest procés”, per les seves contribucions en el pla d’igualtat i la futura llei.
Espot va explicar que haurien pogut entrar l’articulat a tràmit parlamentari “fa un any i mig”, però va remarcar que en aquell moment el Llibre blanc encara no estava enllestit i “no hi havia una radiografia concreta i detallada de les desigualtats al nostre país”. En aquest sentit, Espot va defensar els terminis en què s’han fet tant el pla d’igualtat com la llei que se’n desprèn. “Si haguéssim volgut fer una llei a corre-cuita, des d’una posició de postureig, s’hauria fet des de principis generals sense tenir en compte les problemàtiques concretes”, va subratllar Espot, que va afegir que això hauria suposat un “mal favor a la nostra societat”.
Esborrany avançat
Xavier Espot va explicar que el Govern ja té un “esborrany molt avançat” de la futura llei d’igualtat. El ministre va anunciar que “com a màxim abans de l’estiu estarem en disposició d’entrar-la a tràmit parlamentari”. Abans, però, acabaran de consultar el text amb les associacions.
Sobre el contingut de l’articulat, Espot va explicar que inclourà un programa inèdit sobre la inclusió de les persones nouvingudes i un programa d’inserció laboral per a les persones en situació de vulnerabilitat que segons el ministre “es farà extensiu a tots els col·lectius en situació de vulnerabilitat en l’àmbit laboral”. D’altra banda, també va destacar un programa amb mesures específiques de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, que també es desplegarà amb l’aprovació de la llei. “Aquesta és una assignatura pendent al nostre país”, va assegurar. Així, Espot va fer referència a la “forta estacionalitat” que viu el país, i va apuntar sectors com ara l’hostaleria, la restauració o el comerç, caracteritzats per tenir una “conciliació difícil”.
SANT VICENÇ D'ENCLAR TÉ UN PREU MÉS CAR PER COST SANITARI
El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va reconèixer ahir que el preu de la clínica geriàtrica de Sant Vicenç d’Enclar és més car perquè la residència assumeix la despesa sanitària i té pacients amb un grau de dependència més elevat. Espot va sortir al pas del comunicat de la clínica en què rebutjava el decret d’unificació de preus anunciat pel mateix ministre, seguint els resultats d’una auditoria. “Hi ha tota una sèrie de despeses de les quals ells ja es fan càrrec perquè les tenen dins de la seva pròpia organització, i per tant no es facturen a la CASS”, va admetre. En aquest sentit, va dir que “això també s’ha de tenir en compte i s’ha de computar a l’hora d’establir quina és aquesta tarifa sanitària”. D’altra banda, el titular d’Afers Socials va insistir que la diferència de preus respecte d’altres centres s’havia de “matisar enormement” pel grau de dependència de les persones grans que van a parar en aquest geriàtric. “A Sant Vicenç d’Enclar hi van les persones amb un grau de dependència sever”, va remarcar. En tot cas, Espot va remarcar que a l’hora de concretar les tarifes de les residències el mòdul sanitari va a càrrec de la CASS, és a dir, la parapública és qui determina aquest import. Davant d’aquesta situació, Espot va remarcar que cal “unificar els preus d’acord amb totes aquestes premisses que també són importants”. Precisament, el ministre d’Afers Socials va parlar ahir amb el responsable de la clínica geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar, Albert Font, i va destacar que malgrat tot “el posicionament expressat per la residència és bastant més proper al del Govern del que podria semblar a priori”.