La donació dels òrgans d'un difunt serà automàtica

L’extracció es farà per defecte sempre que el difunt no hagi expressat el contrari i la família hi estigui d’acord

La donació dels òrgans d'un difunt serà automàticaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Principat es dotarà per primera vegada d’una llei d’òrgans que permetrà la donació al país i que preveurà que sigui automàtica en el moment de la defunció sempre que la persona no hagi manifestat el contrari i la família hi estigui d’acord. És el que es coneix com a consentiment presumpte i que regirà la donació d’òrgans un cop s’ha produït la defunció. Un model que es basa en el sistema espanyol, que “tan bons resultats” ha donat a l’Estat veí del sud, que lidera l’índex de donacions, segons va destacar el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, en la presentació del projecte de llei ahir en roda de premsa. Álvarez va recalcar que si el traspassat no ha manifestat la seva voluntat “la família tindrà la darrera paraula” de la donació, tot i que va admetre que la prevalença del criteri familiar serà “un supòsit que caldrà analitzar”.

A més, el ministre va remarcar que un equip especialitzat assessorarà la família si és que s’oposa a la donació. La persona afectada, si rebutja donar òrgans, ho haurà de fer constar per escrit –es preveu que es pugui fer al Registre de voluntats anticipades– o manifestar-ho a un familiar.

Equips mèdics estrangers

Un cop aprovada la llei se signaran acords amb els països de l’entorn per garantir el trasllat i recollida dels òrgans a l’hospital. Álvarez va anunciar que ja s’ha arribat a “acords extraoficials” que preveuen que “unitats altament especialitzades i d’intervenció ràpida” es desplacin a Andorra en helicòpter per recollir i transportar els òrgans.

Pel que fa a la donació en vida, el projecte –que entrarà a tràmit parlamentari “de manera immediata”– es tramitarà conjuntament amb la reforma de la Llei de la CASS per ampliar la cobertura de la baixa sanitària al 100% en cas de donació d’òrgans, que no serà remunerada. Una reclamació constant de les entitats del sector, que ahir eren presents a la roda de premsa de Govern, tal com va reconèixer el secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni León, que va afirmar que l’executiu ha volgut “donar resposta a una demanda sorgida de la societat”. I és que actualment les persones que necessiten un trasplantament reben els òrgans de ciutadans dels països del voltant.

León va exposar que es fixen els criteris per accedir a la donació i els requisits de qualitat i seguretat dels òrgans, cèl·lules, teixits i sang seguint la normativa comunitària i les consultes amb el comitè de bioètica i els experts i agents concernits. A més, va anunciar que la llei preveu un règim disciplinari que castiga les conductes que “no respectin els drets fonamentals de la persona i els postulats ètics en la pràctica clínica”.

En el cas dels teixits i cèl·lules, també es preveu la donació automàtica en cas de mort. En aquest sentit, s’arribarà a un acord amb el Registre de donants de medul·la òssia (Redmo) de la Fundació Josep Carreras, tot i que el ministre no va descartar crear un registre propi en el futur. Finalment, pel que fa a la sang, que actualment s’efectua en col·laboració amb centres de transfusió de fora, es regulen les condicions per poder donar sang i els requisits que han de complir els centres i els serveis de transfusió.

A banda de la donació, també es regula el sector de la biotecnologia, que inclou medicaments de teràpia avançada que es basen en gens, cèl·lules o teixits i obren el camí a nous tractaments per al càncer, la distròfia muscular o les cremades cutànies.

El ministre va precisar que aquesta llei complementa aspectes de la llei de reproducció assistida que està elaborant el Govern, com és la preservació o l’extracció d’òrgans. Álvarez va reconèixer que és “una llei complexa”, que encara està en fase d’anàlisi, però va assegurar que la voluntat és que “es pugui enllestir aquesta legislatura”. Per altra banda, preguntat pel cap d’urgències, Josep Gómez, afectat per les queixes del personal del servei, Álvarez va explicar que actualment està de baixa i que “quan torni ja es buscarà l’encaix a la institució” i es decidirà si se’l relleva o no. Sobre la manca d’efectius, va assegurar que la situació “ja està millorant” perquè ha passat l’hivern i s’han contractat nous treballadors.

FORMACIÓ ALS BOTIGUERS PER MILLORAR L'ATENCIÓ

El Govern ha posat en marxa un curs adreçat a treballadors dels comerços que s’iniciarà el 28 de maig. La formació, que començarà en forma de prova pilot amb 20 alumnes, estarà centrada en la millora de l’atenció al públic. En aquest sentit, es donaran tècniques per informar i orientar els clients i es formarà els alumnes en l’atenció al client internacional, sobretot l’anglòfon i francòfon. Aquest primer curs tindrà un cost de 4.000 euros que assumeix el Govern i per tant serà gratuït. L’executiu crida els comerços a permetre que els treballadors participin al curs, que tindrà una durada de 34 hores i vuit dies, en horari laboral. Les inscripcions, que comencen avui, s’han de fer a les dependències de la Cambra de Comerç.

CREIX UN 18% EL NOMBRE DE DESOCUPATS

La fi de la temporada d’hivern s’ha saldat amb un augment del nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació. L’abril es va tancar amb un increment del 18% d’aturats respecte al març i d’un 7,4% respecte al mateix mes de l’any passat. Un fet que segons va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, en roda de premsa, té lloc pel fet que la Setmana Santa va caure al març i l’any passat a l’abril. Tot i així, Cinca va recalcar que exceptuant l’abril del 2017, l’índex de desocupats del mes passat és el millor des del 2009. En xifres absolutes, el nombre de persones que busquen feina se situa en 448. Pel que fa al nombre d’assalariats, se situen en els 40.877, la qual cosa mostra un creixement el 4% en comparació amb l’any passat.

tracking