càritas andorrana

Creix el nombre de famílies ofegades pel preu del lloguer

Càritas Andorrana constata que en molts dels casos la gent destina gran part del sou a l’habitatge i no pot pagar les despeses bàsiques

Creix el nombre de famílies ofegades pel preu del lloguerARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Càritas Andorrana situa l’elevat preu del lloguer com el principal problema social que hi ha actualment al país. Així ho va manifestar en declaracions al Diari el president d’aquesta entitat, Amadeu Rocamora. “Si tu cobres 800 euros i en pagues 600 de pis ho tens malament per menjar”, va dir, i va afegir que amb aquesta problemàtica, la dels lloguers, es troben molt sovint. “Això ho notem perquè abans d’ajudar fem una anàlisi de la situació de cada persona i aquest és un dels factors que pesen”, va explicar, atès que en la majoria de casos la gent que va a Càritas Andorrana no ho fa inicialment per aquest motiu. “Quan analitzes la seva situació t’adones que entre el que cobren i el que gasten hi ha una proporció tan gran del cost de l’habitatge que és molt difícil sortir-se’n d’aquesta manera”, va comentar.

El servei d’atenció primària suposa la primera presa de contacte amb persones que es dirigeixen a aquesta entitat social amb problemàtiques molt diverses. No obstant això, Rocamora va constatar que “en aquest moment el que nosaltres detectem de la gent que ve cap aquí és que la gran majoria té feina però és precària”. Segons el president de Càritas Andorrana, l’increment dels preus del lloguer és el principal problema i “en això no ens hem d’enganyar”. “Durant els anys de la crisi els preus dels pisos van ser molt baixos” o es van mantenir en uns nivells “molt assequibles”, una situació que ha canviat, i “en aquests dos o tres últims anys s’han disparat cap amunt”, va manifestar.

Quant als perfils, Rocamora va dir que es tracta de famílies que tenen sous baixos i que a causa dels elevats lloguers no poden arribar a final de mes, però també de joves que tenen dificultats amb l’accés a l’habitatge. “Hi ha gent jove a qui li costa molt independitzar-se perquè no troba habitatge; amb això ens trobem”, va confirmar. Davant d’aquesta situació, Rocamora va dir que “nos­altres totes les feines que fem estan coordinades amb el sistema social de Govern” a partir dels diferents programes existents. Les ajudes de Càritas Andorrana se centren, entre d’altres, a facilitar l’accés al banc dels aliments per tal que les persones que ho necessitin puguin costejar-se altres despeses bàsiques i no vagin tan escanyades. “Així millores la seva situació en el sentit que no ha de gastar els diners per a un altre tipus de coses i els pot emprar per pagar l’habitatge”, va dir Rocamora. A més, des de Càritas també donen un cop de mà en la recerca de lloguers més assequibles. “De vegades els ajudem a buscar un habitatge amb un preu més baix o els dirigim a gent que coneixem i que té pisos”, va manifestar. Amb tot, segons Rocamora, la solució passa perquè “la gent cobri més o els pisos tinguin un preu més baix”.

Millora econòmica

Rocamora va explicar que tot i aquesta problemàtica hi ha una millora de la situació econòmica. Ara en molts casos un dels membres de la família treballa i el problema és arribar a final de mes. En canvi, “fa tres o quatre anys ens trobàvem que no treballava cap dels dos”, va afirmar.

Pel que fa al banc dels aliments, el nombre de famílies ateses “ha baixat substancialment”, va explicar. “Si per exemple l’any 2016 ateníem entre 25 i 40 famílies setmanals, el 2017 ens hem quedat entre 10 i 20”, va detallar. A més, Rocamora va atribuir aquest canvi de context als “esforços” de Govern. “Evidentment hi ha hagut una millora de la situació però també hi ha hagut una major implicació dels departaments de Govern que s’ocupen d’aquestes qüestions”, va remarcar. Una posició que també comparteix el president de Creu Roja Andorrana, Jordi Llansó.

“No estem als mateixos nivells de fa 5 o 6 anys”, va explicar en declaracions al Diari. La davallada del nombre d’usuaris va suposar que el 31 de març tanqués el menjador social de la Creu Roja. “La filosofia del menjador va sortir quan hi havia molta necessitat”, va comentar Llansó.

Segons va comentar el president de Creu Roja Andorrana, la millora econòmica i la caiguda en nombre d’usuaris feia insostenible la viabilitat del menjador i per aquest motiu “sortia molt més car mantenir dos o tres usuaris diaris”. El nou plantejament al qual es va optar, encara en vigència, va comportar la derivació d’aquestes persones a Afers Socials.

tracking