Sinistre a l'aeroport
“Gaudia volant”
Els amics i companys de Joseph Gilman van explicar que el difunt era un apassionat de volar, tot i que va aficionar-s’hi fa pocs anys.
Philippe Gutwirth l’acompanyava sovint en les sortides, que es caracteritzaven per la prudència i per ser vols locals per la zona.
El Joseph era un apassionat de l’aeronàutica, gaudia volant.” Enric Pujal, amic i company habitual de Joseph Gilman en les sortides a l’aeroport d’Andorra-la Seu, va explicar al Diari que des que el finat va arribar al Principat “fa uns tres anys”, provinent de la ciutat belga d’Anvers, ja “va començar a freqüentar l’aeroport”. De fet, Gilman es va comprar un hangar a la infraestructura de la Seu i també va adquirir l’ultralleuger que pilotava ahir quan va perdre la vida. Segons va assenyalar Pujal, l’objectiu del jubilat flamenc era continuar amb una afició que va adquirir al seu país natal “dos o tres anys abans de venir a Andorra”.
“No feia gaires anys que volava, no li venia de jove”, va matisar el seu amic, que va destacar que el resident “estava content per les bones condicions meteorològiques” que oferia Andorra per poder volar. En aquest sentit, fonts properes al difunt, resident a la parròquia d’Escaldes-Engordany amb la dona i on era conegut per ser una persona “agradable, cordial i atenta que gaudia del país i de les muntanyes”, van apuntar que Gilman “tenia molta prudència a l’hora de volar”. “Ell sempre ho feia en hores en què no feia vent, solia fer vols locals a prop de l’aeroport a primera hora del matí o al vespre”, hi van afegir.
En aquests vols l’acompanyava, sovint, el seu paisà Philippe Gutwirth, tot i no tenir llicència per pilotar “gaudia pujant a l’ultralleuger”. Gutwirth va arribar al Principat fa quatre anys, amb 60, provinent d’Anvers, on va exercir com a cirurgià vascular des del 1984 en un hospital de la ciutat. De fet, va ser un dels membres fundadors de la societat belga de cirurgia vascular i un dels primers metges a dedicar-s’hi al seu país.
Segons va poder saber el Diari, la voluntat del difunt era desenvolupar els últims anys de la seva carrera professional a Andorra. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), però, no li va permetre operar a l’hospital perquè ja hi havia un doctor andorrà que s’estava formant en la mateixa especialitat, malgrat que en aquell moment no hi havia cirurgià vascular. Amb tot, Philippe Gutwirth va inscriure’s al Col·legi Oficial de Metges d’Andorra i, finalment, quan tenia 62 anys, el 2017, va aconseguir entrar a treballar a Meritxell. Llavors, la nova direcció del SAAS, formada per Josep Maria Piqué i Joan Martínez Benazet, va decidir crear una unitat de cirurgia vascular, configurada pel doctor Efrem Gómez i Gutwirth, i de la qual el finat encara formava part.