Assemblea de l'EFA

El Copríncep episcopal avisa que té “línies vermelles”

El Copríncep episcopal alerta sobre “els càntics de sirena” que posen en qüestió la vida

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va posar en relleu ahir, en l’acte commemoratiu del 25è aniversari de la Constitució organitzat per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) després de la seva assemblea general, la preocupació sobre “els càntics de sirena” que “a vegades se senten” sobre “l’eutanàsia i els suïcidis assistits”. “Són càntics que ens porten a la destrucció”, hi va afegir. En una referència implícita a les demandes recents del PS al Copríncep francès per despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics, Vives va remarcar que els “altres temes ja saben vostès que per a mi són línies vermelles complicades”. En aquest sentit, el síndic general, Vicenç Mateu, va asse­nyalar que “la Constitució, com totes les lleis andorranes, sempre ha sigut una qüestió d’equilibris, d’un sistema molt fi”. Això, va afirmar, “s’ha de tenir en compte per aquells que tenen responsabilitat política”.

Segons Mateu, “si un és un particular i s’expressa amb certa llibertat potser no passa res, però si un té un càrrec polític hi ha d’haver certa moderació i no es pot dir qualsevol cosa”. I és que, pel síndic, “moltes vegades, sense que hi hagi hagut grans debats ni grans reflexions, alguns actors” qüestionen aspectes fonamentals de la Carta Magna “que posarien molt en dubte l’estabilitat del país” únicament “pels interessos” propis. Igualment, Vicenç Mateu va destacar “la importància que té per a nosaltres el Coprincipat”. El síndic va lamentar que aquest és un tema “que de tant en tant surt a la palestra” i amb el qual “es trivialitza amb una gran soltesa sobre allò que el sistema de dos Coprínceps ens aporta”. “Si intento imaginar-me una Andor­ra sense Coprínceps seria molt pitjor, molt més feble i més pobra”, hi va afegir.

“Compromís constitucional”

Precisament, durant el seu parlament, Joan-Enric Vives va destacar l’estima per Andorra i també la del seu homòleg gal, Emmanuel Macron, amb qui va manifestar que forma “un matrimoni indivís”. L’arquebisbe de la Seu d’Urgell va refermar el seu compromís amb la Constitució. Un text que “no està envellit”, sinó que “recull la vida i té tot el valor de les coses bones escrites com els nostres Pariatges”. Així, Vives va insistir en la “seva estimació sense fissures” per la Carta Magna i va subratllar que sempre mantindrà “el compromís institucional mentre els andorrans ho vulguin”.

Per la seva part, el cap de Govern, Toni Martí, va recordar que la Constitució va permetre “encaixar la modernitat sense trencar amb la tradició, gràcies a l’estabilitat i a la continuïtat institucional”. Així mateix, Martí va referir-se a les crítiques que va rebre la seva gestió en la darrera participació en un acte de l’EFA i va afirmar que, tot i que no li van agradar, les va acceptar “perquè no saber escoltar és no saber avançar”. “En un context de crisi econòmica, que encara avui dia alguns sectors pateixen, no és fàcil fer reformes de la Funció Pública sense estar escridassat”, va dir. I és que, segons va afirmar el cap de Govern, “sempre dins d’una política d’equilibri, s’han de prendre decisions perquè la pitjor decisió és sempre no prendre cap decisió”.

EMPITJORAMENT DE L’ECONÒMIA

Pel que fa a la situació econòmica, Vicenç Mateu va afirmar que empitjorarà els propers anys. “Potser ens hem acostumat a un determinat nivell de benestar i allò que ve els anys propers a mi em sembla que serà bastant complicat”, va asserir.

Segons el síndic general, “tots haurem de posar-hi el millor per poder fer que el nivell de benestar al qual estem acostumats, i que potser molts donen per fet, el puguem mantenir”. “Això vol dir que en els propers anys haurem de nedar com si ho féssim en un riu contra corrent per quedar-nos en el mateix lloc que estem o potser una mica més amunt”, va posar en relleu.

EL TABAC I EL COMERÇ ELECTRÒNIC

El síndic general, Vicenç Mateu, va remarcar la importància de la baixa fiscalitat en l’economia del Principat i va alertar de les “dues amenaces” a les quals el país haurà de fer front els propers anys. La primera, el possible descens dels beneficis per la imposició indirecta del tabac. “Una part molt important dels ingressos del sector públic venen del tabac i en aquests anys a venir ja veurem si es mantindran”, va afirmar. La segona amenaça, els canvis en els hàbits dels consumidors. Per Mateu, l’augment del comerç electrònic i la falta d’adaptació del comerç andorrà a les noves realitats poden causar una davallada del nombre de visitants i perjudicar l’economia del país.

Joan Enric Vives conversa amb Toni Martí

El Copríncep episcopal avisa que té “línies vermelles”

El Copríncep episcopal avisa que té “línies vermelles”

tracking