FINANCES
Els socis de BancSabadell guanyen 6,25 euros per acció en l'exercici 2017
L’entitat va repartir 3,1 milions d’euros de dividends dels 10 totals de benefici i la resta els destinarà
a capitalitzar-se
BancSabadell d’Andorra ha repartit 3,1 milions d’euros de dividends entre els seus accionistes. En la junta general d’accionistes d’ahir, l’entitat va explicar que dels 10 milions d’euros de beneficis obtinguts el 2017, una xifra un 17,98% superior a la de l’any 2016, en repartiria el 31,15% entre els titulars del capital. La resta serviran per capitalitzar l’entitat. És a dir, en el tancament de l’exercici del 2017, cada soci va obtenir 6,25 euros per acció, una xifra cinquanta cèntims superior a la del 2016 i un euro més que el 2015.
El conseller-director general de l’entitat, Josep Segura, va explicar que aquests resultats permeten “fer el banc fort per poder continuar desenvolupant la nostra feina”. Segura va destacar que en l’última dècada el preu de l’acció gairebé s’ha triplicat, i va posar èmfasi en la política “prudent” del banc per fer un percentatge “equilibrat” de repartiment dels dividends i del que es destina a capitalitzar el banc. “De 10 milions d’euros que ha guanyat el banc, uns 3 han anat al repartiment de dividends, però 6 i escaig s’han quedat al banc per fer-lo gran”, deia Segura.
El 42% de les empreses
Una de les claus dels bons resultats és l’adaptació als canvis tecnològics i la base sòlida de l’entitat, que té com a clients el 42% de les empreses del Principat i el 23% dels particulars, és a dir, gairebé una de cada quatre persones. “La nostra matriu a Espanya s’enfoca cap a la petita i la mitjana empresa i històricament és un sector que crea riquesa al país”, va assenyalar Segura, que va destacar els nombrosos serveis que ofereix l’entitat per a les corporacions, com ara els crèdits, els préstecs, els serveis de pagament TPV o els crèdits documentaris. “L’empresa té moltes necessitats específiques que intentem cobrir”, destacava.
El president de l’entitat, Josep Permanyer, també va posar com a exemple de bona gestió la ràtio d’eficiència, que calcula la diferència entre els ingressos i els costos. En el cas de BancSabadell d’Andorra, l’any passat va ser del 53%. Segura també va afirmar que l’entitat compta amb unes bones ràtios de solvència (23,71%) i de liquiditat (252,72%). Permanyer va destacar que el sector financer del Principat ha hagut de conviure en uns temps “complexos” i amb una conjuntura marcada pels baixos tipus d’interès “poc favorables” per a les entitats financeres. Preguntat per la situació econòmica actual d’Andorra, Josep Segura va assegurar que l’entitat és “raonablement optimista” de cara al futur perquè “tenim una economia dinàmica”. “El futur del país sempre s’ha sabut adaptar a les circumstàncies que ha calgut”, va relatar el conseller-director general de l’organisme.
Poca preocupació
L’entitat tampoc es mostra preocupada per les negociacions en l’acord d’associació amb la Unió Europea i que això pugui comportar canvis al sistema bancari. Asseguren que ja s’han hagut d’adaptar a les noves normatives dels últims anys fruit de la signatura de l’acord monetari. “Els bancs el canvi ja el vam començar a fer fa uns anys, i ja estem plenament en aquesta fase d’adaptació”, explicava Segura, que veu el futur pacte amb Brussel·les com “un tema de país” i “del que es tracta és que permeti desenvolupar l’economia i que el país sigui viable i sostenible a llarg termini”.
Sobre el ràting actual (BBB segons els informes d’Standard & Poors), Segura va considerar que la dada és “bona” i que “segurament pot millorar”. Amb tot, va admetre que “hi ha poc marge de maniobra”, ja que Andorra és un país “petit” i “difícilment [el ràting] pot millorar gaire més”.
Pel que fa al debat sobre un futur ingrés al Fons Monetari Internacional (FMI), va dir que seria positiu formar-ne part, en espera, però, d’avaluar el cost per ingressar-hi. “Pensem que tot el que sigui avançar en l’homologació del país a nivell internacional és bo”, va dir Segura, que també ho va condicionar al fet que l’operació sigui realitzable. “S’ha d’analitzar, com sempre, que els costos es puguin assumir, però d’entrada ser membre de l’FMI només pot ser bo per a l’economia andorrana i el futur, perquè vinguin inversors o residents. No pot ser dolent de cap manera”, va asseverar.
LA XIFRA
800 accionistes. Aquesta és la quantitat aproximada d’accionistes amb què compta el banc, segons la dada que va aportar ahir Josep Segura durant el seu discurs. Segura va qualificar aquesta xifra com “l’actiu” que cada any permet a l’entitat bancària “créixer i continuar gua-nyant quota de mercat”.