forn de la comella
Els treballadors de Ctrasa ja tenen conveni laboral
El personal es mostra satisfet per la millora de vacances, horari i prima de 10 anys però destaquen que cal treballar més per polir-lo
Els treballadors de Ctrasa tenen unes noves normes per relacionar-se amb l’empresa recollides en el conveni laboral que és vigent des del 7 de maig i que fixa vacances de 22 dies laborables de vacances, una prima en arribar als 10 anys i un nou còmput horari. Un document amb el qual el personal “està content però que és una primera pedra, s’ha de seguir treballant molt i farem reunions obertes perquè cadascú proposi què es pot millorar o com es pot aplicar. Mai no plou a gust de tothom”, valora el delegat de personal, Ronald Barragán. En la mateixa línia es pronuncia la gerent de l’empresa, Cristina Rico, que es manifesta “contenta, però tenim la sensació que és una primera pedra”, i explica que el conveni va sorgir perquè hi havia “reivindicacions dels treballadors que eren una mica històriques i algunes coses s’havien posat en funcionament però hi havia la voluntat que tot es plasmés en un document i recollir aquestes peticions perquè les regles del joc quedessin clares”.
Els problemes a la plantilla del forn de la Comella van sortir a la llum a final del 2016 quan es va assegurar que hi havia mal ambient laboral i molta rotació d’empleats. Sobre el clima laboral el delegat de personal manifesta que “hem tingut etapes més dures que l’actual, crec que ha millorat a poc a poc, es treballa amb això” i que el conveni “crec que ajuda a millorar l’ambient, s’han aconseguit coses”. La gerent admet que hi ha rotació a l’empresa “sempre n’hi ha hagut bastant com passa a les plantes d’aquest tipus” i aquest any ja hi ha hagut set baixes, entre les quals dos acomiadaments. I relata que “el cap de manteniment el vam portar de fora, ha estat un any i ha tornat a casa; a un cap de torn li han ofert una feina a Suïssa i ha marxat; el responsable de medi ambient ha marxat a Govern, i un operari que no ha passat el període de prova”, entre altres casos.
“Ansietat" per l'espera
El conveni ha entrat en vigor després d’un llarg procés des que els empleats van entrar la petició de fer-ho, s’ha negociat, es va votar al gener, va rebre el suport del 68% dels 32 treballadors, es va aprovar pel consell d’administració mes i mig després i es va presentar a Treball. Es van haver de canviar dos articles i una frase i al maig ha obtingut la resolució positiva. Per això, Rico apunta que “no s’ha endarrerit per cap motiu sinó perquè el procés és laboriós” i Barragán remarca que l’espera per a l’aprovació del consell d’administració “va generar ansietat en el personal perquè havia costat molt negociar-lo”.
El delegat de personal recorda que “hi havia moltes diferències” i els triennis o la jornada setmanal de 35 hores es van rebutjar “perquè eren molt utòpiques, s’estan descartant a l’administració”, precisa la gerent de Ctrasa. Ronald Barragán apunta que el conveni “és molt petit, 7 pàgines amb 4 d’acords, i un de França o Espanya són llibres. Tampoc volíem arribar aquí, però una mica més ens hauria agradat”. De les demandes acceptades la que més satisfà la plantilla són els 22 dies laborables de vacances “i si hi ha festius no compten com a tal”. També ressalten les millores de conciliació familiar per al departament d’explotació, que treballen 9 dies, tres de matí, tres de tarda i tres de nit, i fan sis dies de descans i en el còmput horari. Exposa Rico que fins ara si treballaven un festiu obligatori se’ls comptava com dia triple però no rebien cap remuneració especial i ara en tindran. Per al delegat, tot i les “millores en el pagament de festius i recuperables amb això s’ha de treballar molt més”.
Millores salarials pendents
L’augment de sou no queda recollit al conveni i el delegat es queixa que “explotació, deixalleria i manteniment tenen els mateixos salaris tret de l’IPC des de l’inici de Ctrasa i si bé considerem que no estan malament entenem que havíem de cobrar més” i argumenta que a la complexitat de la feina s’hi afegeix “la del lloc. Dins de la planta hi ha olors i pols, tenim companys que treballen amb animals morts i l’ambient és dur i crec que d’alguna manera això hauria de tenir una consideració”. I hi insisteix que “no tothom resisteix passar la porta de la sala de control i ficar la mà on la fiquem nosaltres”. La prima en altres llocs es basa a fer un treball “penós” i Ctrasa la va descartar com totes les demanades “perquè la intenció és fer el pla de carrera”.
Barragán lamenta que no es contempli l’antiguitat “perquè jo treballo aquí fa 4 anys i he gua-nyat experiència en les avaries i els problemes i un que acaba d’entrar cobra el mateix”. La concessió que ha fet l’empresa és una prima d’un sou sencer quan es compleixi una dècada, que gaudiran ja tres empleats.
LES MILLORES
22 dies de laborables de vacances davant els 30 naturals d’abans, així els festius no els hi compten.
Festius i recuperables pagats o compensats a més de computar en hores com fins ara, per a explotació.
Prima per 10 anys a l’empresa d’un sou sencer que ja rebran tres empleats.
Prima per casament, naixement o adopció de 200 euros, com té l’administració pública.
Pagament per nocturnitat per a manteniment, quan actuen de guàrdia 80 minuts de descans retribuït per hora treballada.
Retribució variable per objectius fixada fa 3 anys i ara obligatòria per conveni.
Horari de 8.30 a 16.30, jornada intensiva de Sant Joan a Meritxell i en vacances escolars i dos ponts a l’any recollits al conveni.