afers exteriors

Proposició de llei a França per apujar les penes de presó per contraban

El text preveu sancionar amb 68 euros els clients dels venedors ambulants de tabac

Proposició de llei a França per apujar les penes de presó per contrabanARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diputada dels Republicans Annie Genevard ha presentat una proposició de llei a l’Assemblea Nacional per intentar reduir l’entrada de tabac de contraban a França i la seva venda. El text, “amb l’objectiu de preservar l’activitat dels estanquers i reforçar les mesures de lluita contra el comerç il·lícit dels productes del tabac”, proposa fins a set articles per acabar amb el contraban. Vàries de les mesures busquen crear circumstàncies agreujants amb els delictes relacionats amb el contraban per incrementar les multes i les penes de presó.

El primer dels articles de la proposició de llei crea una circumstància agreujant pel delicte de robatori quan es tracta de productes de tabac manufacturats. França castiga amb una pena de fins a cinc anys de presó i una multa de 75.000 euros aquest delicte, càstig que s’incrementa fins als set anys de presó i 100.000 euros de multa si al mateix temps s’estan cometent dos delictes tipificats com a robatori i a deu anys de presó i 150.000 euros de multa si s’estan comenten tres.

L’article 2 de la proposició de llei està relacionat amb el delicte de comerç de productes falsificats. Es proposa crear una circumstància agreujant d’aquest delicte incloent els productes manufacturats del tabac. En aquest cas és el Codi de la Propietat Intel·lectual qui marca el càstig que, per cometre un delicte d’aquestes característiques, és de fins a quatre anys de presó i una multa de 400.000 euros.

El tercer article crea una circumstància agreujant per a l’ocultació quan es tracta de productes del tabac manufacturat. Es modificaria el Codi Penal gal per introduir-lo en els delictes relacionats amb la receptació (rebre productes il·legals amb ànim de lucre i amb el coneixement de la comissió d’un delicte) que estan penats amb fins a deu anys de presó i multa de 75.000 euros.

L’article quatre tracta del contraban i es proposa endurir les sancions per al comerç il·lícit de productes del tabac per crear un efecte dissuasiu real, integrant aquest tipus de comerç amb aquells relacionats amb mercaderies perilloses per a la salut, la moral o la seguretat pública. Està tipificat a l’article 414 del Codi de Duanes i es castiga amb una pena de reclusió de fins a deu anys i la multa pot ser fins a deu vegades el valor de l’objecte del frau. El contraban de tabac està ara mateix tipificat en aquest article, però la pena és de fins a tres anys de presó i multa del doble del valor.

Una altra proposta té com a objectiu castigar els consumidors i es canviarà la llei perquè es pugui sancionar la compra al carrer de petites quantitats de tabac. Consideren que aquesta mesura tindrà un efecte dissuasiu. Es proposa una multa de 68 euros que s’apujaria si hi ha reincidència.

tracking