política
Naudi acusa el PS de fer “postureig socialista” volent suprimir la religió
El conseller massanenc proposa recuperar la sessió del Consell General al Santuari de Meritxell
El conseller general d’Independents per la Massana, Carles Naudi, va acusar el PS de fer “postureig socialista” per la proposta d’eliminar l’assignatura de religió de l’horari lectiu a l’escola andorrana. Naudi va recordar “els orígens cristians” de la cultura del país i va dir que “si volen trencar amb les nostres arrels, aquesta és la seva opció, no la nostra”. Pel conseller general, la religió a l’escola hauria de mantenir-se com a opció dins de l’horari lectiu “perquè aquelles persones que vulguin, puguin tenir com a mínim l’opció de fer-la”. Per tant, la proposta socialista, la veu com “un extrem de postureig del socialisme molt extremista”, i es preguntava, “que no celebren el Nadal, Sant Joan o Setmana Santa? Crec que estem arribant massa lluny”, indicava. El preocupa que mesures com aquestes “no ens acabin portant a un extrem que després serà de difícil retorn”.
Naudi també va llançar la proposta de recuperar la tradicional sessió del Consell General que es feia al Santuari de Meritxell el dia de la verge. “Crec que seria una gran idea perquè per un dia podríem acostar la política a la gent”, va comentar, en referència “a la gent que peregrina fins al santuari, sigui per devoció o no”. En aquest sentit, va afegir que “tenim un hemicicle allà, que no és religiós, sinó polític, i és una pena que estigui tancat”. Per tot plegat, finalitzava afirmant que “crec que ens hem tornat extremadament laics”.
El president del PS, Pere López, es va defensar rebatent-li que la religió ja està present en determinats centres públics o en actes religiosos, com ara la catequesi, però insistia que “hi ha indrets on no hi hauria d’arribar, ja que incloure opcions personals ideològiques en l’educació pública i obligatòria, creiem que és un error”. López va indicar que l’ensenyança religiosa pública està garantida “en centres concertats religiosos que estan finançats, 100% amb diners públics”, i per tant, “no té cabuda que en l’ensenyament públic calgui oferir classes de religió”. A més, el president dels socialdemòcrates va recordar que des del sindicat de professors, ja s’ha advertit que “separar els alumnes, ni que sigui un o dos que vulguin fer religió, suposa divisió del grup i crea complicacions logístiques”.
El fet que Andorra tingui un Copríncep episcopal no inquieta López, ja que “nosaltres defensem un model d’escola laica i l’Església hauria de tenir un posicionament neutre i no fer ús de la seva força històrica”.