El TS ratifica els dos anys i mig de presó a Josep Vila
El Superior aixeca a l’ex-cònsol menor la prohibició d’accedir durant 4 anys a espais públics on hi pogués haver menors
La sala penal del Tribunal Superior ha ratificat la sentència de Corts que condemna l’ex-cònsol menor d’Andorra la Vella, Josep Vila, a dos anys i mig de presó condicional per exhibicionisme davant de menors. Els magistrats, però, han estimat parcialment el recurs presentat per la defensa de Vila i han aixecat la prohibició a accedir durant quatre anys a espais públics on hi pogués haver menors. La sentència en primera instància condicionava la no-entrada a presó de l’ex-cònsol menor al compliment d’aquesta mesura i els magistrats del Superior haurien fet seus els arguments del lletrat de Vila, que en la vista celebrada el passat abril va qualificar aquesta providència de massa genèrica i difícil d’aplicar. Segons el lletrat, d’aplicar-se li hauria impedit sortir al carrer. Els arguments de la defensa han estat més forts que els del fiscal, que en el judici al Superior va arribar a dir que “si el senyor Vila no sap on no trobar menors potser hem de revocar [la mesura que condiciona la no-entrada a presó]”.
La sentència en segona instància sí que manté la prohibició a l’ex-cònsol menor d’entrar en contacte per un període de cinc anys amb les noies davant les quals es va exhibir. De fer-ho, Vila podria ingressar a la Comella, ja que aquesta és una de les mesures que el Superior manté com a condicionant per no anar a la presó. També haurà de pagar 2.000 euros de responsabilitat civil.
La condemna a l’expolític és per dos delictes d’exhibició davant de menors. L’origen dels fets es remunta al mes de setembre del 2013, quan l’ex-cònsol menor de la capital va ser denunciat per haver exhibit els seus genitals a dues noies que es trobaven assegudes en un banc d’Encamp. Una de les dues menors, que havia estat víctima d’un altre cas d’exhibicionisme uns anys abans, va marxar amb la seva amiga i va trucar a la policia per facilitar la matrícula de la motocicleta amb la qual s’havia desplaçat Vila a la parròquia i perquè el poguessin detenir.
Després de la detenció i publicació dels fets als mitjans de comunicació, va arribar una segona denúncia per un cas similar, aquesta vegada de l’any 2010. El juny d’aquell any, dues noies que es trobaven en un carreró pròxim al Parc Central de la capital s’haurien creuat amb Vila, que també els hauria ensenyat els genitals.
La defensa de l’ex-cònsol menor, malgrat la petita victòria que suposa l’aixecament de la prohibició d’accés a espais públics on hi pogués haver menors, no ha aconseguit la principal petició en el seu recurs, que no era altra que l’absolució del seu client. En la vista al Superior, el lletrat va posar en dubte el treball de la policia. “L’actuació de la policia és incriminatòria amb el meu client des del primer dia. Ja tenien un culpable i van haver de vestir els fets intentant incriminar-lo amb proves que no són reals”, va indicar l’advocat aquell dia, i va demanar al tribunal la revocació de la sentència i l’absolució de Vila per haver vulnerat la presumpció d’innocència del seu client i per falta de proves.
La defensa també va demanar que, de ser considerat culpable, la pena fos de no més de 12 mesos.
EL PRES QUE TEM PER LA SEVA VIDA SERÀ EXTRADIT A SÈRBIA
El pres serbi que està complint condemna a la presó de la Comella pel robatori a la joieria l’Art d’Or d’Andorra la Vella serà finalment extradit al seu país d’origen, on és reclamat per les autoritats judicials per un delicte de tràfic d’estupefaents. El Tribunal Superior ha tombat el recurs presentat contra la decisió de Corts d’autoritzar l’extradició de l’home a Sèrbia. I ho ha fet malgrat que el processat assegura que si és ingressat en un centre penitenciari del país balcànic la seva vida corre perill. Si no hi ha més recursos –el representant legal del lladre podria presentar un incident de nul·litat d’actuacions al Superior com a pas previ a acudir al Constitucional–, l’home podria ser extradit els pròxims dies perquè ja ha complert la pena dictada pels tribunals andorrans pel robatori a la joieria l’any 2014 si se li apliquen els beneficis penitenciaris.
El processat està reclamat per Sèrbia per complir una pena de tres anys de presó per narcotràfic. En la vista al Superior, el seu advocat va demanar que es negués l’extradició en considerar que la droga que es va trobar al domicili del seu client (34 grams de marihuana i 1,56 d’heroïna) no era per vendre, sinó per a consum propi. Però sobretot s’hi va negar perquè assegura que el sistema de presons serbi no garanteix la seguretat del jove, que tem que pugui ser assassinat.
El processat, en el judici en primera instància, va dir que a les presons no es garanteixen els drets perquè els treballadors cobren pocs diners i que podria ser atacat pels amics empresonats d’una persona amb la qual té comptes pendents.
El fiscal, durant la vista al Superior, es va negar a la petició i va recordar que Sèrbia és membre del Consell d’Europa i que, per tant, es garanteixen els drets fonamentals a la presó per vetllar per la seguretat del pres.