Medi ambient

Els comuns decidiran per on podran circular les motos de neu

Hauran de confeccionar un plànol amb les pistes i camins que permetran el trànsit rodat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els comuns del Principat seran els encarregats de decidir les zones de la muntanya per on podran circular les motos de neu. Segons es desprèn del projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, les corporacions hauran de confeccionar un plànol de la par­ròquia en què es determinin les pistes i camins dels seus espais naturals pels quals podran anar aquests vehicles motoritzats.

El ministeri de Medi Ambient estableix que en cap cas els comuns han de permetre el pas d’aquest tipus de motos per zones en què puguin afectar la biodiversitat. Per aquest motiu, l’executiu ha fixat que s’imposaran sancions d’entre 60 i 300 euros per infraccions lleus, fins a 3.000 euros per a greus i fins a 12.000 euros per a les infraccions molt greus. La cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba, va explicar que el projecte de llei “dona als parcs naturals la cobertura jurídica i les garanties que tenen altres països”. Riba, que considera que l’adaptació a la llei “no serà complicada”, va recordar que “a moltes parròquies ja tenim normatives pel que fa a l’accés rodat”.

Itineraris als refugis guardats

La cònsol menor va participar ahir a la presentació dels nous itineraris a l’entorn dels tres parcs naturals del país on hi ha refugis guardats: parc natural de la vall del Sorteny, parc del Comapedrosa i parc de la vall del Madriu-Perafita-Claror. Els tres fulletons presenten recorreguts, aptes per a totes les edats, amb una distància màxima d’uns 2,5 quilòmetres i desnivells lleugers, que surten i arriben a cada un d’aquests tres refugis. La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va assenyalar que l’objectiu d’aquesta iniciativa és “posar en valor el patrimoni natural d’aquestes zones”.

Igualment, Calvó va afirmar que aquesta nova informació servirà per conscienciar i sensibilitzar “sobre la protecció que s’ha de fer d’aquests entorns”. Segons va afirmar la ministra, els itineraris permetran “gaudir dels refugis, de la flora, la fauna i tota la seva riquesa”. En aquest sentit, la directora del Parc natural del Comapedrosa, Neus Casals, va apuntar que “moltes vegades tenim molt a prop recursos que la gent desconeix”. “L’itinerari permet que, un cop estiguis al refugi, puguis anar veient diferents ecosistemes i anar coneixent la seva biodiversitat”, va destacar. Casals va subratllar que a partir d’ara, ja que els fulletons ja estan disponibles a les oficines de turisme del país, “seguint els mapes, la gent podrà fer el recorregut i veure allò en què moltes vegades un no es fixa”. En el cas del Comapedrosa, es destaquen punts com l’estany de les Truites o les molleres.

La directora de la vall del Madriu-Perafita-Claror, Susanna Simón, va congratular-se per l’acció i va anunciar que en el termini d’un mes se senyalitzaran totes les entrades principals al parc. Simón va recordar que “l’afluència està per sota dels nivells que podrien malmetre l’espai”. Amb tot, va dir que quan entri en vigor la llei de conservació del medi natural, el cos d’ecoguardes del parc haurà d’ampliar els seus horaris.

Els comuns decidiran per on podran circular les motos de neu

tracking