entitats

Els discapacitats critiquen l'absolució d'un condemnat per abusos sexuals

Col·lectius de discapacitats mostren malestar per la decisió d’absoldre un home condemnat a quatre anys per abusos

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Diversos col·lectius de discapacitats han mostrat el seu malestar per la sentència absolutòria que va emetre dimecres el Tribunal Superior de Justícia (TS) a un home que prèviament havia estat condemnat a quatre anys de presó per haver abusat sexualment d’una dona discapacitada. La resolució judicial va justificar l’absolució tot adduint que hi havia dubtes que la dona hagués manifestat una oposició ferma a les relacions sexuals. Els fets es van produir el novembre del 2010, quan la dona, que havia coincidit amb l’home en una discoteca d’Andorra la Vella, va convidar-lo a dormir a casa seva després que aquest li ho demanés perquè estava massa borratxo per conduir. La noia ja havia convidat anteriorment el processat a passar la nit a casa en una situació similar, però en aquell cas també els va acompanyar un amic d’ella. La presidenta de l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea), Inés Martí, va expressar molt clarament que respecten les decisions judicials, però que en aquest cas “cal” tenir en compte les situacions de “doble vulnerabilitat” que pateixen les dones amb discapacitat, i va afegir que això comporta unes “especificacions” determinades.

Col·lectiu desprotegit

Martí va expressar que “l’índex d’abús que pateixen les persones amb discapacitat és molt alt, especialment en les dones”, que s’estima que patiran dues situacions d’abús sexual al llarg de les seves vides. La presidenta d’Autea va manifestar el seu malestar assegurant que “no entenem que es consideri que si no es diu explícitament que no vol dir que sí”, i va recordar que Andorra és un dels països que van signar la convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat, l’any 2006.

D’altra banda, la presidenta de la Federació Andorrana de Persones amb Discapacitat (FAAD), Anna Parramon, va coincidir amb Martí expressant que “sense un sí, no hi ha cap consentiment”, i va afegir que “l’agreujant és que es tracta d’una persona amb discapacitat”. Parramon va declarar que des de l’entitat consideren que “l’autor dels fets hauria d’haver estat condemnat a una sentència de presó ferma”, ja que “la dona era una persona desprotegida que pot tenir dificultats per reaccionar en determinades situacions”. La presidenta de la FAAD va destacar que una persona amb discapacitat mental “no és capaç de reaccionar de manera ferma en situacions de perill o d’estrès”, i que una persona que comet un abús d’aquesta mena “no s’hauria ni de qüestionar que hauria d’estar condemnat”.

Els discapacitats critiquen l'absolució d'un condemnat per abusos sexuals

tracking