Reportatge
Taxista enxampat
El Tribunal Superior desestima el recurs d’un taxista que demanava l’anul·lació del procediment sancionador obert per part de la CASS. L’home al·legava que no hi havia elements probatoris suficients per entendre que va treballar en un període de baixa laboral.
Quatre de desembre del 2015. Un cotxe model Dacia Lodgy està aparcat a la parada de taxi de l’estació d’autobusos d’Andorra. El taxista carrega el maleter mentre una senyora entra dins del vehicle. Acte seguit, hi puja, utilitza l’emissora de ràdio i se’n va. Aquell dia l’home estava de baixa.
Aquests són els fets que notifica la inspecció de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), pels quals la parapública va obrir un expedient sancionador al taxista. L’home, totalment en desacord, va presentar un recurs al Tribunal Superior (TS) perquè declarés nul aquest procediment. La Batllia va desestimar íntegrament la demanda en una sentència del 21 de novembre del 2017 que el taxista va recórrer. Segons l’home, aquell dia “estava acompanyant uns familiars” i en les al·legacions sostenia que no hi havia “elements probatoris suficients per entendre que va treballar mentre estava en situació d’incapacitat”. A més, arguïa que amb el procediment es “vulneraven prescripcions de la Llei de Seguretat Social i el reglament de procediment administratiu de la Seguretat Social”. Tanmateix, el tribunal va destacar que el taxista no va indicar “quina garantia o requisit” no havia respectat la CASS i que la parapública havia tramitat un expedient al qual el taxista va poder accedir per “exercir els seus mitjans de defensa”. Però la CASS va més enllà i a banda de la comprovació directa dels fets, el 18 de desembre del 2015 l’inspector es va personar al mecànic on, suposadament, el taxista havia portat el cotxe a reparar. El certificat data del 4 de desembre. No obstant això, segons el cap del taller els treballs es van fer el 9 de desembre i a petició del taxista van canviar la data pel dia 4. A banda, una prova més que el TS considera vàlida és la llista dels serveis realitzats pel taxi durant el 2015 aportat per l’Associació de Taxistes Interurbans i que constata la data i l’hora del servei efectuat. En aquest sentit, el taxista va declarar que hi havia una “enemistat manifesta” amb la persona que va aportar aquesta documentació i va afegir que a la llista també hi havia serveis d’altres llicències, arguments que el TS va desestimar.
D’altra banda, l’inspector de la CASS també va prendre declaració a un home que va haver de portar el seu fill a l’hospital, el 25 d’octubre del 2015, i va demanar el servei de taxi. Aquesta persona va reconèixer el taxista, que estava de baixa, a partir d’una de les fotografies de l’arxiu de la CASS. Per tot això, el TS va desestimar el recurs.