Balanç 2017

Denuncien la discriminació laboral a dos transsexuals

El ministeri d’Afers Socials va intervenir per denúncies en l’àmbit laboral que estaven motivades per la condició sexual de dues persones l’any passat

Denuncien la discriminació laboral a dos transsexualsSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’any 2017 es van produir dos casos de discriminació en l’àmbit laboral envers dues persones del col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, intersexuals i queer (LGTBIQ) a Andor­ra. Així ho va manifestar la cap de l’àrea del servei de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, ahir. Concretament, es tracta de dues persones que van ser discriminades per ser transgèneres. En el primer cas, la víctima va recórrer al servei de Polítiques d’Igualtat perquè patia assetjament a la feina, segons va explicar Porras, i amb la intervenció del servei es va solucionar el conflicte. “Vam parlar amb l’empresa i la van canviar de departament, ara està bé”, va assegurar la cap de l’àrea. El segon cas es tractava d’una persona que era discriminada a l’hora d’entrar en el mercat laboral perquè era transsexual. Segons Porras, “actualment aquesta persona ja ha trobat feina”.

En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va recordar que aquestes dues queixes, encara que semblin poques, “mereixen l’atenció necessària i que les administracions hi posin tots els recursos”. Espot va assegurar que tenen la “convicció” que hi deu haver molts més casos de discriminació per motius de fòbia LGTBIQ que no han arribat al servei d’Igualtat i, per això, va manifestar que “cal donar a conèixer que hi ha un servei com el d’Igualtat, amb professionals que els poden atendre i assessorar”, i va afegir que esperen “més gent que ens vingui a veure i que es faci la llum davant aquests casos perquè no quedin silenciats”. Espot també va explicar que la futura llei d’igualtat, que entrarà a tràmit parlamentari al més aviat possible, inclourà un règim sancionador i dotarà els tècnics d’Igualtat d’eines de tutela judicial.

Dos anys de servei d’igualtat

El ministre, juntament amb Por­ras, va fer un balanç del conjunt d’accions que s’han realitzat des de la creació del servei de Polítiques d’Igualtat, l’any 2016. Ambdós van destacar les tasques de difusió i formació, especialment en l’àmbit educatiu, en què s’han fet xerrades i taules rodones tant als professionals del servei com als mestres. En aquest sentit, la cap del servei d’Igualtat va explicar que aquest estiu es realitzarà una formació que tindrà entre un i dos dies de durada, centrada en el col·lectiu LGTBIQ: “Volem donar eines als professors per poder detectar quan algun alumne pugui tenir dubtes o sobretot que no pateixi cap discriminació o desigualtat.”

A més a més, el servei de Polítiques d’Igualtat ha obert un apartat al seu portal web que permet a aquelles persones que tinguin inquietuds o pateixin alguna discriminació pel fet de ser LGTBIQ poder explicar-ho de manera anònima i un professional de l’àrea contesti i, si és necessari, que iniciï un seguiment de la situació. Finalment, entre les mesures que estan previstes per a aquest any, el servei d’Igualtat preveu iniciar una taula rodona interescolar.

El ministre Espot va declarar que volen “implementar aquestes mesures divulgatives i fer formació en l’àmbit escolar, això tindrà un impacte en l’àmbit laboral”, i hi va afegir que “hem de mirar l’arrel del problema des d’una edat més jove per anar fent camí”.

Informes internacionals

Durant el balanç del servei d’Igualtat es van fer públics els resultats de tres informes internacionals sobre Andorra respecte als drets i les llibertats del col·lectiu LGTBIQ. Es tracta de l’informe GALE (Global Alliance for LGTBIQ Education), que depèn de la Unesco i analitza la realitat educativa i el marc legal del col·lectiu. Aquest situa a Andorra en la 10a posició de 49 països estudiats, determina que hi ha poques dades en aquest àmbit i destaca que tan sols hi ha una organització (Som com Som) de defensa dels drets LGTBIQ. L’informe Iglyo, que depèn del Consell d’Europa, estudia el marc legal dels LGTBIQ i situa el Principat en la posició 26 del total de 49 nacions estudiades. Finalment, la guia Spartacus, una guia turística mundial de persones LGTBIQ, analitza 14 criteris agrupats en les categories de drets civils, discriminació i persecució i situa el Principat en la posició 27 de 197 països estudiats.

Espot va valorar de manera satisfactòria els resultats del Principat en aquests tres informes i va destacar que es “continuarà treballant” fins que s’arribi a un sistema totalment igualitari. Les tres avaluacions s’han passat gràcies a la participació dels ministeris d’Educació i Afers Socials i de l’expert en LGTBIQ Carles Perea.

tracking