Salut
Govern proposa una nova dosi de triple vírica per la passa de galteres
L’executiu ha decidit prendre aquesta mesura després de constatar que els 17 casos detectats ja superen tots els de l’any passat
El ministeri de Salut ha decidit reforçar el protocol de mesures de prevenció contra les galteres (parotiditis epidèmica) i posar fre a l’augment de casos que s’està produint enguany, especialment als centres escolars. L’acció principal que proposa adoptar l’executiu, en la col·laboració del Consell Assessor de la Patologia Infecciosa, serà implementar una tercera dosi de la vacuna de la triple vírica per a aquelles persones que hagin estat en contacte amb algun dels afectats o pels alumnes i personal dels centres on se n’hagin produït almenys tres casos. Segons va informar l’executiu, des de principi d’any ja s’han confirmat 17 positius d’aquesta malaltia, xifra que supera els registres del 2017.
L’executiu començarà a enviar aquesta mateixa setmana les recomanacions per vacunar el personal de risc, i en el cas dels infants es demanarà l’autorització dels pares abans de procedir i se’ls informarà de la campanya preventiva que s’està realitzant. Amb aquesta mesura es pretén evitar al màxim el contagi però també minimitzar els possibles efectes secundaris que provoca la malaltia, els quals segons fonts expertes són més greus en adults que en els infants. Els quadres detectats de galteres s’han detectat a diverses escoles del país, i només en un únic centre se n’han confirmat quatre casos.
Des del ministeri de Salut s’informa que malgrat que no elimina al 100% la possibilitat de patir nous casos, injectar una tercera dosi de la triple vírica s’ha demostrat com un sistema efectiu que ja s’ha provat en altres països i es recorda que aquesta acció la va recomanar el comitè Assessor sobre Pràctiques d’Immunització dels Estats Units el gener d’aquest any.
La tercera vacuna
L’objectiu principal per establir aquesta mesura és evitar que es propagui la malaltia. Se sap que les galteres són altament infeccioses i tots els infants estan vacunats contra ella a través de la triple vírica, una vacuna que s’administra als 12 mesos i posteriorment als tres anys. Aquesta vacuna, que combat el xarampió, la rubèola i la parotiditis no ens converteix en immunes però sí que impedeix que s’agafi amb més facilitat. Estudis recents demostren que una tercera dosi d’aquesta vacuna impedeix encara més el contagi, tot i que no l’elimina del tot.
El fet que la triple vírica estigui reglada fa que la mesura s’implanti només per a les persones que tingui un risc major de contraure la malaltia, com són els centres escolars i laborals, els familiars i els espais on es desenvolupen activitats extraescolars. Per tal de facilitar-ne la vacunació, el Ministeri ha previst que els contactes escolars siguin vacunats als mateixos centres, i primer s’haurà d’enviar un avís als pares i demanar-ne l’autorització. La resta de persones que es puguin veure afectades podran rebre la vacuna a qualsevol dels centres d’atenció primària del país.
Les galteres és una malaltia que en la majoria dels casos és benigna i autolimitada, però a vegades pot generar complicacions, sobretot si qui les pateix són persones adultes, tot i que els infants són el col·lectiu que més risc té d’agafar-la, especialment entre els 2 i els 12 anys. Les compli- cacions més freqüents són la inflamació de testicle en el cas dels nois i d’ovari en el cas de les noies.
La prevenció es fa mitjançant la vacunació, i el protocol d’actuació preveu l’aplicació d’un seguit de mesures preventives, entre les quals la declaració urgent de qualsevol sospita de galteres a l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut. Així, en aquells casos de sospita es fa l’aïllament respiratori de la persona contagiada, s’alerta el personal sanitari i s’informa i es fa un seguiment epidemiològic dels contactes del malalt.