Corporació parroquial
Tota la plantilla tindrà la cobertura de la baixa si s'ha de fer amb els urbans
L’administració local aplicarà a tots els empleats comunals el dret a cobrar el 100% del sou per accident de treball si la justícia els obliga a fer-ho amb els urbans
L’afer de la mútua dels urbans d’Escaldes amenaça de convertir-se en un conflicte que vagi més enllà d’aquest col·lectiu i de la parròquia. El comú ha decidit que recorrerà al Tribunal Constitucional la decisió del Tribunal Superior d’obligar a anul·lar la mútua. A efectes pràctics significa que l’administració local passarà a pagar la diferència entre el que paga la CASS en cas d’accident laboral i el 100% del salari. Des del 2015 als agents se’ls retenia l’1,5% del sou per dotar econòmicament la mútua, que es feia càrrec d’aquest pagament. Els diners que han estat aportant els agents per a aquest concepte els seran retornats, tot i que la majoria estan a la caixa de la mútua en un compte segregat al del comú.
La corporació ha demanat al Tribunal Superior una mesura cautelar perquè no s’hagi de fer efectiva l’anul·lació de la mútua fins que el Constitucional no s’hagi pronunciat. En cas que no sigui acceptada, el comú l’anul·larà, però mantindrà el recurs. La majoria comunal, segons va explicar Trini Marín, és partidària de fer extensiu a “tots els treballadors del comú d’Escaldes” el dret de cobrar el 100% del salari en cas d’accident laboral. La cònsol major va indicar que “no s’entendria que només una part dels empleats del comú se’n puguin beneficiar, i si s’ha de fer serà per a tots”. L’evolució d’aquesta decisió es troba en espera de veure com acaba el periple als tribunals, però el comú ja té preparat el nou model de dret al complement per a tota la plantilla en cas que els tribunals obliguin a fer-ho amb els urbans. La corporació pren aquesta decisió per un tema “d’equitat entre tots els empleats”, al mateix temps que elimina el risc de les potencials accions judicials. Podrien entrar a reclamar el mateix dret davant de la discriminació que patirien enfront dels agents de circulació.
Article contradictori
Marín va recordar que totes les sentències fins a la data han anat reconeixent que el comú ha actuat tal com marca la legislació. El problema es troba en el redactat de l’article 36 de la Llei dels urbans. L’article recull en un punt que el comú ha d’assumir la prestació complementària dels urbans perquè cobrin el 100% en cas d’accident laboral, i en un altre apartat especifica que es pot crear una mútua. El comú escaldenc va optar per crear la mútua i ara els tribunals fixen que l’article es contradiu a si mateix i per tant s’entén que és la corporació local qui ha de fer front als pagaments dels complements salarials.
L’embolic amenaça de propagar-se a la resta de comuns. A hores d’ara cada administració lo-cal té regulat d’una determinada manera el pagament del complement del 100% als urbans. Hi ha diferents escenaris que ara es podrien haver d’unificar en cas que els tribunals acabin establint que els urbans escaldencs han de cobrar. La primera fitxa que cauria seria la d’estendre el dret a tots els treballadors escaldencs; i la segona, perquè es repetiria la suposada discriminació a la resta d’empleats, podria ser que els set comuns haguessin de pagar el complement fins al 100% del salari a tots els seus empleats en cas d’accident laboral.
VENDRELL NO DEMANARÀ RESPONSABILITATS AL COMÚ PER HAVER CREAT L'ASSEGURANÇA
La consellera del PS, Cèlia Vendrell, va assegurar que des de la seva formació no es planteja demanar responsabilitats polítiques a la majoria per haver aplicat la mútua, malgrat que ella mateixa ja havia denunciat en el moment d’aprovar-se que podria no ser constitucional, i va afegir que en tot cas “s’haurien de demanar als legisladors que van redactar la llei l’any 2005”. La consellera socialdemòcrata va recordar que quan el comú va aprovar la creació de la mútua, el 2014, ella ja s’havia posat en contacte amb un advocat i una persona relacionada amb les assegurances i cap dels dos ho recomanava. “El primer em va dir que el redactat generava una possible doble interpretació, com així ha estat, i el segon que si mai hi havia algun accident amb importants conseqüències econòmiques, acabaria sent el comú qui les hauria de sufragar.”
Respecte a la situació en què queda el comú i els agents, Vendrell creu que la corporació “ha de fer el que digui la justícia és a dir, tirar enrere la mútua i tornar-los els diners que han recaptat als treballadors, i als que ja estan jubilats durant quatre anys”.