Salut

Álvarez afirma que el metge de capçalera funcionarà aquest mes

El ministre apunta que el copagament està supeditat a l’aprovació de la Llei de la CASS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va reiterar que el sistema de metge de capçalera s’aplicarà al llarg d’aquest mes. “Sí, la idea és fer-ho al juny”, va assegurar. El ministre, que va assistir a l’acte sobre l’esclerosi múltiple organitzat per l’associació per al tractament i rehabilitació de les afeccions neuromotrius a Andorra (Trana), també va apuntar que la reforma del copagament està supeditada a la modificació de la Llei de la CASS. “S’està parlant amb la comissió formada per la CASS, el SAAS i el ministeri. Estem acabant de valorar com ho fem i esperem que estigui tot acabat aviat”, va indicar. Álvarez va reconèixer que “assignar un metge referent no es fa d’un dia per l’altre”, i va afegir que la campanya de difusió s’ha de fer d’una forma “coordinada i eficient” per tal d’informar la població.

L’esclerosi múltiple

D’altra banda, una cinquantena de persones es van concentrar a l’Art Hotel d’Andorra la Vella en el Dia mundial de l’esclerosi múltiple per escoltar la conferència Mites de l’esclerosi múltiple. Durant la xerrada es va tractar la malaltia des del punt de vista de la nutrició, la reeducació funcional o l’afectació que pot tenir en l’estat anímic. La presidenta de Trana, Anna Parramón, va destacar en declaracions al Diari que hi ha molt de desconeixement sobre aquesta malaltia, “hi ha persones que creuen que tenir esclerosi múltiple vol dir no moure’t i morir-te”. Parramón va apuntar que des de l’associació han rebut diverses queixes de membres que han trobat dificultats per poder accedir al món laboral, “molts cops els empresaris fan un pas endarrere per la por que aquestes persones no tinguin una continuïtat en el seu treball”. En aquest sentit, la portaveu va subratllar que han iniciat negociacions amb les agrupacions empresarials “per tal de signar acords de flexibilitat”. D’altra banda, va precisar que aquests acords podrien basar-se en contractes de mitja jornada o similars, i va afegir que “les persones s’han de valorar per les seves capacitats i no per la discapacitat que puguin tenir”.

Espot, satisfet amb la feina feta

A banda del ministre de Sanitat, l’acte va comptar amb l’assistència del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot. Preguntat per si es veu com a futur candidat de l’agrupació taronja de cara a les pròximes eleccions generals, Espot va respondre que “no soc afiliat a DA i sé que hi ha un procés engegat per part de la comissió i que estan fent aquest treball de recerca d’un candidat de consens”. Espot, que no va aprofundir més en aquest tema, es va mostrar satisfet per la tasca que s’ha desenvolupat al seu ministeri durant aquesta legislatura, “estic content de la normativa reguladora dels cossos especials i també, tot i que encara no hem acabat, de l’àrea de serveis socials i sociosanitaris”.

Finalment, en resposta a les declaracions de Víctor Naudi, conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) que aquesta setmana va criticar que l’executiu deixava de banda les lleis més importants, com ara la llei Òmnibus per fomentar l’habitatge, el ministre va assegurar que n’estan ultimant el projecte i “ens queden per acabar de definir les mesures de la modificació de l’arrendament”, i va afegir que de cara a les “pròximes setmanes” les qüestions fiscals s’acabarien de perfilar.

Álvarez afirma que el metge de capçalera funcionarà aquest mes

tracking