Sols un 25% de les pensions supera el salari mínim
Tan sols el 25% dels pensionistes que viuen a Andorra reben més de mil euros, i un de cada tres en cobra menys de 500
L’anàlisi de les pensions que es paguen a Andorra mostra com només un de cada quatre jubilats cobra una paga superior al salari mínim, i aquest percentatge correspon als jubilats que viuen al país i consegüentment han cotitzat normalment molts més anys. Les xifres indiquen que la major part (un 60%) dels jubilats del país reben una paga que se situa en la franja que va dels 500 als 1.000 euros, i fins i tot n’hi ha un 15% que perceben 250 euros mensuals. Les pensions més baixes corresponen a persones que han cotitzat o menys anys o quantitats més baixes. Les estadístiques de la CASS evidencien com en general el nivell és molt modest i que poc més d’un 10% tenen una paga mensual superior als 1.500 euros, i d’aquests només la d’un 4% es troba per damunt dels 2.000 euros.
Les dades relatives als immigrants que van cotitzar a Andorra cert temps i van marxar són molt pitjors, però habitualment es tracta de persones que també tenen una pensió al seu lloc d’origen. La xifra més significativa és que més de la meitat dels que van treballar i van marxar tenen una pensió inferior als 250 euros mensuals.
Pitjor per a les dones
La divisió de les pensions per gènere indica que les dones cobren un terç menys que els homes. L’associació creada recentment Acció Feminista considera que les diferències amb relació al salari i les pensions entre homes i dones, d’un 34% en l’últim cas, són “escandaloses”. Actualment els homes perceben de mitjana 690 euros de pensió, mentre que les dones tenen una retribució de 445 euros. En declaracions al Diari, una de les membres d’aquest col·lectiu, Antònia Escoda, va dir que es tracta d’un traspàs de la bretxa salarial del món laboral cap a les pensions. “És una discriminació més que queda palesa”, va assegurar. “El fet que cobrin aquest 34% menys d’una part es correspon al 27% d’escletxa salarial i també s’explica per totes les dones que no han tingut feines remunerades o aquelles que treballen a temps parcial i cotitzen menys”, va explicar la portaveu del col·lectiu.
En aquest sentit, va destacar que des d’Acció Feminista, a través de la comissió d’economia de l’associació, estan elaborant diverses propostes per presentar-les al departament d’Afers Socials i Salut. Segons Escoda, des del col·lectiu que representa treballen “per anar trencant totes les desigualtats”, i per això considera que moltes d’aquestes qüestions “s’haurien de posar damunt la taula i debatre”.
Entre les solucions, Escoda va apuntar la possibilitat “que es remunerin les feines domèstiques” o bé “que hi hagi una repartició de punts entre la parella” per a la futura pensió. Fins i tot, va destacar que es podria preveure “un altre sistema de Seguretat Social que es faci per solidaritat”, perquè “sistemàticament tots els afiliats tinguin dret a una pensió digna”, va afegir Escoda.