Cos de policia

Creix el nombre de detencions per delictes sexuals

Jordi Moreno destaca que hi ha més seguretat de les víctimes i que s’estan formalitzant denúncies d’agressions de fa anys

Creix el nombre de detencions per delictes sexualsArxiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els delictes sexuals han comportat la detenció de tres persones, tots homes i tots residents, els primers quatre mesos de l’any, el que reflecteix la tendència a l’alça que la policia constata. El director del cos, Jordi Moreno, explica que han notat un increment i l’atribueixen al fet que la violència sexual “és un tema que sempre ha sigut una mica tabú i la gent no ha volgut denunciar per guardar la seva intimitat, perquè a ningú no li agrada anar davant la policia a explicar un tema sexual i s’amagava”. Moreno equipara aquest augment de casos amb els de violència de gènere, i diu que “sí que s’està notant un increment, però crec que ve derivat, no perquè hi hagi més o menys casos, sinó perquè denuncien més, perquè he vist denúncies de delictes sexuals que s’han comès fa anys i ara s’han vist més segures [per denunciar]”. I destaca, en declaracions a la ràdio del Diari, que s’arriba a aquesta situació: que la gent es pugui obrir “i pugui dir una cosa que porta dins i està patint, i per por o pel que sigui mai ho ha exposat. I ara ho fa, i lògicament qui hagi comès el delicte no ho podem tolerar”.

Les xifres registrades per la policia fins al 30 d’abril revelen que per delictes sexuals gairebé s’igualen les detencions del 2015, que van ser 4, tot i que encara s’està lluny de la desena comesos l’any passat, el segon exercici amb més arrestos després dels 16 del 2012. El total de dossiers oberts pels agents per delicte contra la llibertat sexual són 8 aquest any, segons les dades del cos de seguretat.

ARRESTADES 286 PERSONES

Les dades facilitades per la policia indiquen que s’han produït 286 detencions en quatre mesos (durant el 2017 el total va arribar a les 699) i la majoria d’elles han estat motivades per conduir sota els efectes de l’alcohol o els estupefaents o per rebutjar la prova, amb 101 casos. La segona causa d’arrest més habitual està relacionada amb les drogues, amb 59 intervencions (83 en tot l’any passat) i un balanç satisfactori del director de la policia. “Estem fent una feina excel·lent, entre el 2017 i el 2018 portem vuit o nou operacions importants, de les quals les primeres de venda de marihuana al carrer, i hem anat a buscar el traficant, i el més important per a mi és agafar aquesta gent, perquè la droga anava destinada a menors”, remarca Jordi Moreno, per reiterar que els agents “han fet un treball fantàstic” i que li agradaria reforçar els efectius dedicats a aquesta tasca. El màxim responsable del cos de seguretat reflexiona que l’increment detectat “no sé si és pels controls”, i ressalta que per combatre el consum entre els menors “la repressió s’ha de fer, però hi ha d’haver conscienciació del mal que fan les drogues” des de l’escola i les famílies. I recorda que comporten conductes delictives que de vegades impliquen menors, un tipus de delinqüència que afirma que està estabilitzada. “Tenim problemes, però vam tenir una temporada d’una banda molt activa que quan vam fer l’organigrama de com es movia vam veure que començava a ser important i des que la vam desmantellar tenim problemes d’algun furt o d’estupefaents però puntuals, no tan organitzats”.

Els números registrats pel cos de seguretat reflecteixen, a més, l’obertura de 64 dossiers per violència en l’àmbit domèstic, que han comportat 35 detencions, entre les quals hi ha 27 homes i 8 dones. Moreno detalla que hi ha “un increment no exagerat però sí considerable” d’actuacions per violència domèstica, i al·lega que l’existència de més recursos i protocols socials d’atenció “ha motivat l’augment de denúncies”, i apunta que vol que al cos hi hagi més dones agents per atendre les víctimes de maltractaments.

INTERVENCIONS MÉS RÀPIDES PER SOROLLS I 'BOTELLÓN' I ÚS DE CÀMERES

La Llei de seguretat ciutadana és “molt encertada”, subratlla Jordi Moreno, “perquè treballàvem amb decrets dels veguers que eren bons però estaven desfasats”, i lloa que s’eliminin i “es faci respectar més seriosament l’ordre públic”. Recorda que sorolls, botellón i consum d’estupefaents generen moltes intervencions en cap de setmana, i emfatitza que la nova eina legal “ens facilita poder treballar més eficaçment”. Ho exemplifica amb el botellón, que ara obliga a controlar els consumidors, portar-los al despatx, avisar els pares si són menors i fer un procés molt feixuc, “i tens una patrulla ocupada 2-3 hores”, i amb la nova llei es farà el control in situ i després l’infractor rebrà una sanció administrativa i augura que per la quantia de les multes “la gent s’ho pensarà”. La mateixa utilitat espera de l’ús de les càmeres del carrer, “perquè la llei dona més seguretat en la videovigilància, que és importantíssima com a eina, perquè ens ha servit per identificar persones i arribar a la seva detenció”, i aprofita per demanar “que siguin de bona qualitat, no per fer maco, perquè de vegades les imatges no serveixen”.

tracking